یکی از اجزای حیاتی در خودروهای انژکتوری که وظیفه گاز خوردن خودرو را برعهده دارد، دریچهی گاز خودرو است. از طرف دیگر، مپ سنسور یا فشار هوای منیفولد، یکی از قطعات داخلی خودرو است که اطلاعات خود را بهطور مستقیم به ECU خودرو ارسال میکند. این سنسور در مجرای ورودی هوای موتور قرار دارد و باید میزان هوای مکش شده را به کامپیوتر خودرو گزارش دهد.
در حقیقت سنسورها اطلاعات لازم را به کامپیوتر خودرو مخابره کرده و در صورت معیوب بودن هر سنسور، اطلاعات لازم به کامپیوتر خودرو نمیرسد. در نتیجه کنترل خودرو به درستی صورت نگرفته و خودرو بهدرستی کار نمیکند.
به همین دلیل، شناخت دریچه گاز و مپ سنسور و نشانههای خرابی آنها در سلامت خودرو نقشی اساسی دارد.
کارکرد دریچه گاز و مپ سنسور در خودرو
با فشردن پدال گاز، صفحه دریچه گاز توسط سیم گاز باز شده و هوای بیشتری را برای سیلندر میفرستد. در این زمان مپ سنسور دریچه گاز، با تغییر زاویه صفحه گاز، به ECU پیام میدهد که موتور نیاز به بنزین بیشتری دارد. سپس ECU به انژکتور فرمان پاشش بیشتر سوخت را داده و دور موتور بالا میرود.
امروزه بهدلیل عدم سرویس بهموقع اکثر خودروها و استاندارد نبودن اکثر فیلتر هوای موجود در بازار، سیستم انژکتور و همچنین مجموعه دریچه گاز خودروها در معرض کثیف شدن و استهلاک هرچه بیشتر قرار میگیرد، که این مورد یکی از بزرگترین دلایل برای بالا رفتن مصرف سوخت و یا بد استارت خوردن و لرزش زیاد موتور در زمان ایستادن است.
کثیف بودن دریچه گاز و مپ سنسور
با وجود قرار گرفتن فیلتری قبل از دریچه گاز برای جلوگیری از ورود گرد و خاک و کثیفیهای هوا به داخل آن، باز هم به مرور زمان دریچه گاز دچار آلودگیهایی میشود که در عملکرد آن تأثیر میگذارد. نتیجهی تغییر در عملکرد دریچه گاز، تغییر در عملکرد موتور است.
کثیف بودن دریچه گاز میتواند باعث بروز موارد زیر شود:
علائم کثیف شدن دریچه گاز
همچنین در اثر کثیف شدن مپ سنسور ممکن است مشکلات زیر پیش بیاید:
علائم کثیف شدن مپ سنسور
علائم خراب شدن دریچه گاز و مپ سنسور
در صورت تمیز نکردن دریچه گاز و مپ سنسور، احتمال خراب شدن این قطعات بالا میرود که میتواند علاوه بر بالارفتن هزینه، باعث آسیب زدن به موتور بشود. از مهمترین علائم خرابی دریچه گاز و مپ سنسور میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- خودرو خوب گاز نمیخورد
- دود کردن غیرطبیعی خودرو
- نوسان خودرو در زمان دورهای بالا
- بالا ماندن دور موتور در دورهای پایین
- حالت گرفتگی موتور خودرو در دورهای ۲۵۰۰ تا ۳۰۰۰ rpm
- خاموش شدن خودرو در زمان گاز دادن
- دور موتور در هنگام خلاص بودن پایین نمیآید
- بالا بودن دور موتور در هنگام گرم بودن آن
- پایین بودن دور موتور در هنگام سرد بودن آن
- شتاب خودرو دچار افت میشود
- افزایش مصرف سوخت خودرو
میتوان با صرف حداقل هزینه و خرید اسپری انژکتورشور از بروز موارد بالا جلوگیری کرد. تنها باید حداقل سالی یک مرتبه مجموعهی دریچه گاز شستشو و سرویس شود.
ابزار مورد نیاز جهت شستشوی دریچه گاز و مپ سنسور
- پیچ گوشتی بکس شماره ۷
- آچار یکسر جغجغه شماره ۱۰
- آچار آلن ستارهای T30
- پیچگوشتی بکس شماره ۸
- اسپری انژکتورشور
باز کردن مخزن فیلتر هوا
برای شستشوی دریچه گاز و مپ سنسور، پس از کشیدن در کاپوت و باز کردن آن، ابتدا باید مخزن فیلتر هوا را بیرون بیاوریم. پس ابتدا بست فیلتر هوا را که به دریچهی گاز بسته شده بهکمک پیچ گوشتی بکس شماره ۷ باز میکنیم. سپس شلنگ بخار روغن را از مخزن جدا میکنیم.
بهکمک آچار یکسر جغجغه شماره ۱۰، پیچی را که نزدیک به رادیاتور و در پایین مخزن قرار دارد، باز کرده و بعد از بیرون کشیدن خرطومی، مخزن فیلتر هوا را خارج میکنیم.
باز کردن دریچه گاز
پس از جدا کردن سوکت دریچهی گاز، بهکمک آچار آلن ستارهای T30، پیچهای دریچهی گاز را باز کرده و آن را بیرون میآوریم.
شستشوی دریچه گاز
اکنون به یک اسپری انژکتورشور و یک پارچه تمیز برای شستشوی دریچه گاز نیاز داریم. ابتدا با اسپری، داخل دریچهی گاز را شسته، سپس با پارچه، آن را تمیز میکنیم.
این کار باید انقدر تکرار شود تا دریچهی گاز، تمیز و عاری از هر گرد و غباری باشد.
جدا کردن سوکت مپ سنسور
برای جدا کردن مپ سنسور، اول سوکت آن را جدا کرده و بعد با پیچ گوشتی بکس شماره ۸، آن را بیرون میآوریم.
شستشوی مپ سنسور
مانند دریچهی گاز، مپ سنسور را بهکمک اسپری انژکتورشور شسته و با پارچه تمیز میکنیم.
جاگذاری قطعات باز شده
پس از اطمینان از تمیز بودن مپ سنسور، آن را در جای خود قرار داده و با پیچ گوشتی بکس شماره ۸، آن را محکم میکنیم. سپس سوکت مپ سنسور رو جایگذاری میکنیم.
دریچهی گاز را در جای خود قرار داده، پیچهای آن را محکم کرده و بعد سوکت دریچه گاز را جا میزنیم.
حالا مخزن فیلتر هوا را در جای خودش قرار داده و با آچار یکسر جغجغه شماره ۱۰، پیچ آن را سفت میکنیم.
سپس شلنگ بخار روغن را جا زده و در آخر، با پیچ گوشتی بکس شماره ۷، بست فیلتر هوا را محکم میکنیم تا فرآیند شستشوی دریچه گاز و مپ سنسور به پایان برسد.
کلام آخر
در این مقاله به نحوه شستشوی دریچه گاز و مپ سنسور خودرو پرداختیم. قطعاتی که نقشی اساسی در فرآیند گاز خوردن خودروهای انژکتوری دارند. در صورت تمیز نکردن این قطعات، احتمال خراب شدن آنها بالا میرود که میتواند علاوه بر بالارفتن هزینه، باعث آسیب زدن به موتور بشود اما میتوان با صرف حداقل هزینه از بروز آن جلوگیری کرد. نظرات و سوالات خود را با ما به اشتراک بگذارید.
دیدگاه خود را بنویسید