صافکاری PDR ( بدون رنگ )


در این بخش از سری دانستنی های خودرو ، الو میتسوبیشی ، میخواهیم به بررسی روش کار صافکاری PDR  ( بدون رنگ ) بپردازیم . با ما همراه باشید .

صافکاری خودرو

صافکاری خودرو یکی از شاخه های تعمیر و نگهداری خودرو می باشد. برای اینکه توضیح دقیقی در مورد صافکاری خودرو داشته باشیم ابتدا باید تعمیر و نگهداری خودرو را دسته بندی کنیم. دسته اول رشته هایی که به تعمیر و نگهداری سیستم موتور خودرو و دیگر اجزای درون خودرو می پردازند. دسته دوم رشته هایی که بر روی تعمیر و نگهدای بدنه خودرو و ظاهر آن تمرکز دارند. صافکاری خودرو جز دسته دوم می باشد. یعنی تمام تمرکز صافکاری خودرو بر روی تعمیر و نگهداری بدنه خودرو می باشد. صافکاری خودرو را می توان یکی از قدیمی ترین رشته های تعمیر و نگهداری خودرو دانست.

نحوه عملکرد صافکاری خودرو شباهت زیادی به آهنگری دارد. علت این شباهت جنس و متریالی هست که در هر دو رشته با آن سر کار دارند. هر دو رشته با فلزات و آلیاژ هایی از آن در گیر هستند. همین امر باعث می شود که اصول اولیه هر دو مشابه یکدیگر باشد. زیرا خواص و ویژگی های دسته فلزات شبیه هم بوده و تغییر آنچنانی باهم ندارند. با توجه به توضیحات داده شده رشته صافکاری خودرو در تعمیر و نگهداری خودرو یکی از رشته های سنگین و زمخت می باشد. اما به این دلیل که صافکاری خودرو ارتباط مستقیم با ظاهر و بدنه خودرو دارد و از طرفی کمپانی های خودرو سازی تمام تلاش خود را می کنند تا علاوه بر مشخصات فنی خودرو خود، ظاهر آن را هم زیبا و منحصر به فرد کنند؛ می توان نتیجه گرفت صافکاری خودرو یک هنر است. تمام رشته های هنری دارای ظرافت مخصوص به خود می باشند. در نتیجه می توان گفت صافکاری خودرو علاوه بر صنعتی و زمخت بودن یک رشته ظریف و هنری در تعمیر و نگهداری خودرو می باشد.

صافکاری و نقاشی ماشین دو هنر مکمل هم هستند. زمانی که بدنه خودرو دچار آسیب جزئی یا کلی می شود این هنر دست صافکار و نقاش ماهر هست که آنرا به وضعیت اولیه خود بر می گرداند.امروزه تکنیک های متنوع و پیشرفته ای برای این امر ابداع شده که با شناخت ابزار و تجهیزات موجود میتوان به نتایج بهتری دست یافت و هزینه ها را نیز کاهش داد

صافکاری PDR چیست ؟  (What is Paintless Dent Repair)  

کلمه PDR  برگرفته شده از Paintless Dent Repair و به معنای ترمیم بدون رنگ می‌باشد. صافکاری پی دی آر روشی نوین برای بازیابی سطح آسیب دیده بدون رنگ به حالت اولیه خود ، با کمترین هزینه و در کمترین زمان می‌باشد . خودروی شما ممکن است در اثر تصادف یا سایر عوامل همچون بارش تگرگ و … آسیب ببیند . در این مواقع اگر رنگ ماشین آسیب ندیده و از بین نرفته باشد ، اولین راهکار برای اصلاح فرورفتگی و برجستگی‌های ایجاد شده بر روی بدنه ، مراجعه به صافکاری می‌باشد . امروزه با پیشرفت تکنولوژی و فناوری ، پدیده صافکاری مدرن پی دی آر (PDR) وارد این عرصه شده است. 

تعمیر تورفتگی بدنه خودرو (Paintless Dent Repair) که به PDR معروف است، یک فرایند نسبتا جدید برای ترمیم و از بین بردن گودی های جزئی ، قری های کوچک و آسیب های ناشی از برخورد تگرگ به بدنه اتومبیل است. این روش باعث صرفه جویی در وقت و هزینه تعمیرات بدنه می شود.

 

همینطور این روش به عنوان تکنیکی برای صافکاری بدون رنگ هم شناخته می شود. صافکاری بدون رنگ روشی است که در آن با دقت عمل بالای اپراتور از ریزش رنگ بدنه اتومبیل جلوگیری به عمل می آید. تا زمانی که سطح رنگ دست نخورده باشد، می توان با استفاده از PDR طیف گسترده ای از آسیب را تعمیر کرد. از این روش می توان بر روی هر دو صفحه آلومینیومی و فولادی استفاده کرد.

 متداول ترین کاربرد عملی برای صافکاری بدون رنگ، ترمیم صدمات ناشی از تگرگ، حفره روی درها و گلگیر ، چین و چروک های جزئی، تورفتگی های بزرگ و آسیب به بدنه است. همچنین با به حداقل رساندن استفاده از بتونه بدنه ، می توان از این روش آماده سازی ، قسمت آسیب دیده را برای بتونه کاری مهیا کرد.

 از جمله عوامل محدود کننده برای صافکاری بدون رنگ موفقیت آمیز، انعطاف پذیری رنگ و میزان کشش و ضخامت فلز آسیب دیده، انحنا یا صاف بودن محل آسیب و شدت ضربه وارد شده هستند. البته در اکثر موارد انجام PDR موفقیت آمیز بوده است. به طور کلی هر چه مقدار تورفتگی کم عمق باشد، احتمال ترمیم بدون رنگ تمیزی تری وجود دارد. به این موضوع توجه داشته باشید صافکاری بدون رنگ برای شکاف ها و چین های بسیار تیز گزینه مناسبی نیست.

داستان پی دی آر (PDR) از کجا شروع شد ؟

احتمالا برایتان جالب باشد که بدانید شیوه های ترمیمی بدون رنگ ریشه در دوران باستان دارد. حدود قرن 3 میلادی ظروف و لوازم طلا، نقره، مس و قلع را به روش های مشابه امروز بازسازی می کردند.

 صافکاری بدون رنگ توسط فرانک تی. سارجنت در سال 1931 ابداع و شروع به کار کرد. وی حتی کتابی در این خصوص با عنوان " کلید ضربه زدن به فلز " را به رشته تحریر درآورد و در آن به توضیح نحوه به کار گرفتن ابزارهای صافکاری بدون رنگ، نحوه استفاده از آنها و حتی توضیحاتی در مورد چگونگی پیش بینی حرکت فلز را ارائه داد.

 تقریبا 20 سال بعد، اسکار فلایگ به سال 1960 در نمایشگاه بین المللی ورزش های موتوری که در شهر نیویورک ایالات متحده برقرار می شد اولین نمایش عمومی را ثبت کرد. وی کارمند ساده مرسدس بنز بود که وظیفه اش مراقبت از رنگ همه اتومبیل های نمایش داده شده در نمایشگاه بود. پیش می آمد که در طی بازدید روزانه خراش ها و تو رفتگی های کوچکی توسط عموم ایجاد می شد که نیاز به رنگ آمیزی مجدد در شب داشت تا برای نمایش مطلوب روز بعد آماده باشد. برای اولین بار اسکار فلایگ از دسته چوبی چکش برای بیرون کشیدن یک تورفتگی استفاده کرد. پس از اتمام نمایشگاه به خانه خود در آلمان بازگشت و شروع به تدوین تکنیک ها و ابزارهایی برای ترمیم قری و فرورفتگی ها کرد. سر انجام در کارخانه مرسدس به مقام ارشد ارتقا یافت و در آنجا به عنوان " حلبی ساز طلایی " شناخته شد و برنامه های آموزش PDR را در کلیه کارخانه های زیر مجموعه مرسدس آغاز کرد.

 این تکنیک ها مدتها در آلمان مورد استفاده قرار گرفتند تا اینکه سرانجام بعنوان یک روش موفق برای ترمیم تورفتگی ها در سال های 1979 - 1983 ایالات متحده تبلغات گسترده ای در این زمینه انجام شد.

 

چرا صافکاری بدون رنگ مهم است؟

شاید برایتان سوال پیش بیاید که چرا این روش پی دی آر مهم است ؟ همانطور که می‌دانید در قیمت گذاری ماشین، میزان آسیب وارده بر آن اهمیت به سزایی دارد. خودوری تصادفی که رنگ شده باشد، به راحتی توسط کارشناسان قابل تشخیص است. اما خودروی تصادفی با روش PDR همچون روز اول خود می‌شود و دیگر تصادفی به حساب نمی‌آید. به همین دلیل است که این رشته علاقمندان زیادی را هر روزه به خود جذب می‌نماید.

 تکنیک PDR

متداول ترین تکنیک های PDR استفاده از میله های فلزی و گیره های بدنه برای بیرون کشیدن قری یا تورفتگی ها روی بدنه است. برای بیرون کشیدن، از قسمت بیرون بدنه چسب و یا برگه های مخصوصی طراحی شده است که در اثر کشش آسیبی به رنگ وارد نمی کنند و با تنظیم دقیق آنها در محل مورد نظر لکه ها و چروک های ریز و درشت به سادگی صاف می شوند. تکنسین های این رشته ، می توانند نقاط زیادی را با آنها ترمیم کنند و با استفاده از گرما (سشوار صنعتی) از ترک خوردگی یا تراشیدن جلوگیری نماید، هرچند سطحی که دوبار رنگ شده باشد احتمال ترک خوردگی بیشتری دارد.

 روش استفاده از میله های  PDR به این صورت است که فقط برای ترمیم قسمت های تو رفته بدون استفاده از چکش و ضربه های مکرر به کار میرود. ابتدای این میله ها زاویه دار بوده و اپراتور می تواند با چرخش دست خود و اهرم کردن میله تورفتگی ها را به بیرون فشار داده و صاف نماید. به دلیل باریک بودن قطر این ابزارها، به راحتی به پست کاپوت، دوبل در و گلگیر و امثالهم می توان نفوذ کرده و عملیات مورد نظر را انجام داد. حتما به این نکته توجه داشته باشید که کار کردن با میله های PDR شاید ساده به نظر برسد ولی نیاز به تخصص و تجربه بالایی دارد تا بدنه اتومبیل دچار آسیب و دفرمی نشود. برای چک کردن صحت کار می توانید از رفلکتور PDR هم کمک بگیرید تا در صورتی که خطوط موازی رفلکتور به صورت واضح روی بدنه منعکس نشده باشد اقدام به موج گیری مجدد کرد.

میله های صافکاری PDR چه کاری انجام میدهند؟

امروزه صافکاری به عملی تبدیل شده است که بسیار کاربرد دارد و شما می توانید با استفاده از صافکاری اتومبیل خود را تعمیر کنید، هنگامی که تصادف میکنید و بدنه اتومبیل شما دچار فرورفتگی می شود شما اتومبیل خود را پیش صافکار می برید. صافکاری PDR در واقع صافکاری بدون استفاده از رنگ و با ابزار و روش های خاص مانند میله های  PDR است.

میله PDR چیست ؟

میله های PDR جزوی از صافکاری به حساب می آیند که امروزه در تمامی صافکاری ها از آن ها استفاده میشود. این میله ها انواع مختلفی دارند که قصد داریم در این مقاله به انواع آنها و قیمت آنها بپردازیم. این میله ها بستگی به جنس و نوعی که دارند دارای قیمت های مختلفی می باشند. بنابراین هنگامی که میخواهید این میله ها را خریداری کنید می بایست حواستان به نوع آنها باشد و همچنین این میله ها هر کدام در بخش بخصوصی از بدنه اتومبیل به کار می روند.

انواع میله های صافکاری PDR

این میله ها دارای سه مدل مختلف می باشند که عبارت اند از :

1 - چرخشی

2 - اهرمی

3 - دم ماهی

4 - PDR چرخشی

از این نوع میله ها می توان در قسمت هایی استفاده کرد که میله می تواند حرکت چرخشی داشته باشد و بتوان میله بالا و پایین کرد.

میله های اهرمی

از این میله ها می توان برای قسمت هایی مانند سقف و کاپوت و قسمت های جداشده می توان استفاده کرد و همان طور که از اسم آن پیداست می توان این میله ها را اهرم کرد.

میله های دم ماهی

در صافکاری PDR از این نوع میله ها برای قسمت های استفاده می شود که فضا برای کار کم است و صافکار نمی تواند از میله های دیگر استفاده کند. هرکدام از این میله ها دارای قیمت های متفاوتی می باشند و همانطور که گفتیم کاربرد های آنها نیز متفاوت است.

قیمت های این نوع میله ها بستگی به کشور هایی که آنها را می سازند هم بستگی دارد کشور های سازنده میله های PDR عبارت اند از :

  • سوئیس
  • هلند
  • ترکیه
  • چین
  • تایوان
  • ایران

جنس میله های PDR چیست؟

جنس میله های PDR از جنس فولاد می باشد اما کشور های مختلف از آلیاژ های مختلفی برای تولید این محصولات استفاده میکنند. هرچه این آلیاژ ها بهتر باشد جنس میله سخت تر و سبک تر خواهد بود. بنابراین صافکار می تواند کار خود را به راحتی انجام دهد. توجه داشته باشید که از چه جنسی هستند و ساخت کدام کشور می باشند و با استفاده از این اطلاعات اقدام به خرید این میله ها کنید.

ابزار صافکاری PDR

اصلی ترین و مهم ترین ابزارصافکاری  PDR ، ابزاری به نام میله های PDR می باشد. میله های PDR انواع مختلفی دارد که هر یک از مدل های آن برای رفع تو رفتگی یکی از بخش های بدنه خودرو استفاده می شود. این میله ها توسط شرکت های سازنده ابزار آلات و تجهیزات صافکاری و صنعتی تولید می شوند و به صورت یک مجموعه کامل یا به اصطلاح به صورت ست به بازار عرضه می شود. داشتن ست های مختلف میله های PDR برای هر صافکاری که به صورت حرفه ای صافکاری می کند لازم و ضروری است.

قسمت های مختلف میله PDR

میله های  PDR یکی از مدرن ترین ابزار صافکاری بدون رنگ می باشند. این میله ها از سه بخش اصلی تشکیل شده اند :

  • دسته میله PDR

دسته میله های PDR یکی از بخش های مهم میله های PDR می باشد. زیرا این امکان را به صافکار می دهد تا با چرخش مچ دست حالت های مختلف قرار گرفتن میله های PDR را اجرا کند. دین دسته ها به دو مدل اصلی تقسیم میشوند:

1 - دسته های T شکل

که دسته به صورت حرف انگلیسی T می باشد که از صاف کردن تو رفتگی های بر روی درب موتور و قسمت هایی که جای دست بازتری دارند ؛ استفاده می شود.

2 - دسته های دایره ای یا قلابی

این دسته یک حلقه یا یک دسته ای مانند دسته قیچی دارند و به صافکار کمک می کند تا به راحتی بتواند مچ خود را بچرخاند و برای برطرف کردن تو رفتگی بر روی درب خودرو و گوشه های گلگیر خودرو که جای دست بسته تری دارند؛ استفاده می شود.

انواع دسته های PDR

  • بدنه میله PDR

همونطور که از اسم این ابزار پیداست بدنه میله های PDR از میله هایی با قطر های مختلف تشکیل شده و شکل هندسی استوانه ای بدنه به صافکار اجازه میدهد که با کمترین سطح اصطکاک میله های PDR را درون بخش های دو جداره بدنه خودرو مانند درب ها کرده و صافکاری را انجام دهد.

  • سر میله یا انتهای میله PDR

سر میله و یا انتهایی ترین بخش میله های PDR مهم ترین بخش این ابزار می باشد زیرا نیروی که توسط صافکار ببه دسته وارد می شود به وسیله این بخش به بدنه خودرو می رسد. این بخش از میله های PDR هم اواع مختلفی دارد: مخروطی، تخت، دایره ای، منحنی و … که از هر کدام از این مدل ها در شرایط خاص استفاده می شود.

عملکرد میله های PDR

تا اینجا با ساختار میله های PDR و اهمیت آن ها در صافکاری بدون رنگ خودرو آشنا شدیم. قطعا برای شما سوال پیش آمده که این میله های ساده به چه نحوی عمل می کنند و صافکاری بدون رنگ بدنه را انجام می دهند.

عملکرد میله PDR

نحوه عملکرد میله های PDR بسیار ساده می باشد. همه شما در طول زندگی حداقل یک بار از اهرم ها استفاده کرده اید. برای بلند کردن وسایل و یا حتی برای باز کردن درب فلزی انواع نوشیدنی ها، همه اینا با استفاده از اهرم ها انجام می شود. میله های PDR هم دقیقا شبیه یک اهرم عمل می کنند. به نحوی که قسمت دسته آن محل وارد کردن نیرو توسط صافکار می باشد و نقطه تکیه گاه این میله ها می تواند متناسب با شرایط و محل تو رفتگی متفاوت باشد.

گاهی از شاسی خودرو برای تکیه گاه استفاده می شود که برای صاف کردن تو رفتگی های روی گلگیر این نوع تکیه گاه کاربرد دارد و یا از ابزاری به اسم قلاب S برای ایجاد تکیه گاه استفاده می شود. و بخش سوم که بخش انتهایی میله های PDR می باشد که نیرو وارده از دست صافکاری را به بدنه خودرو وارد می کند و با استفاده از تکنیک و اصول اولیه صافکاری بدون رنگ که اعمال نیروی بر خلاف جهت نیرو اولیه وارد شده می باشد؛ تو رفتگی های روی بدنه خودرو را برطرف می کند.

صافکاری PDR چیست؟

قطعا متوجه شده اید که صافکاری PDR یکی از روش های صافکاری بدون رنگ می باشد. صافکاری PDR برای تو رفتگی ها قطعات بدنه مثل درب ها، گلگیرها و گاها قسمت هایی از سقف و درب موتور و صندوق عقب استفاده می شود.

صافکار PDR دقیقا چکار میکند؟

همانطور که تا اینجا متوجه شدید اساس صافکاری PDR بر پایه ی علم موارد و خاصیت های آن، آهنگری و تغییر شکل دادن فلزات می باشد. صافکار PDR  با استفاده از گرما قطعه مورد نظر را آماده صافکاری میکند و بعد از گرم شدن قطعه با استفاده از ابزار های مخصوص صافکاری PDR برای برطرف کردن تو رفتگی اقدام میکند. در برخی از مواقع قطعه نیازی به گرم کردن ندارد و صافکار با استفاده از تجربه و علم خود منشا تغییر حالت قطعه و یا نقطه ای که بر اثر تصادف به آن فشار آمده و تغییر حالت داده را پیدا میکند و با استفاده از قوانین علم فیزیک نیروی به همان اندازه در خلاف جهت نیروی اولیه وارد میکند و قطعه مورد نظر به حالت اولیه خود بر میگردد.

موارد استفاده از صافکاری PDR

در بخش تاریخچه صافکاری PDR و نحوه شکل گیری این روش در صافکاری بی رنگ متوجه شدیم که اسکار فلایگ برای برطرف کرد تو رفتگی های کوچک از آن استفاده میکرده است. امروزه از صافکاری PDR برای:

  • از بین بردن تورفتگی های ناشی از برخورد تگرگ یا اجسام خارجی دیگر
  • از بین بردن تورفتگی های تصادف و بدون ریزش رنگ
  • کاهش استفاده از بتونه کاری هنگامی که نیاز به صافکاری با رنگ باشد

استفاده می شود.

ابزار صافکاری PDR

این سبک از صافکاری رابطه مستقیم با خلاقیت و مهارت صافکار دارد. در نتیجه برای برطرف کردن هر نوع از تو رفتگی ها ابزار مخصوصی نیاز می باشد که اکثر صافکار های PDR ابزار های مخصوص خود را دارند که خودشان آنها را ساخته اند. گاهی مانند تاریخچه صافکاری PDR یک تکه چوب میتواند بهترین ابزار باشد و یا حتی یک پیچ گوشتی ! به همین دلیل صافکار های PDR ابزار کار زیادی دارند و امکان دارد فقط یک بار از یک ابزار مخصوص استفاده کنند و دیگر نیازی به آن نداشته باشند.

با تمام این توضیحات یک سری از ابزار هستند که تمام صافکار های PDR باید آن ها داشته باشند و بیشترین استفاده را از این ابزار خود می کنند. این ابزار که مورد استفاده تمام صافکار های PDR می باشد، عبارت است از:

  • سشوار های صنعتی ( برای گرم کردن موضعی قطعات بدنه خودرو )
  • میله های PDR
  • چکش های سبک برای فرم دهی به قطعه مورد نظر
  • ابزاری به نام قالب تنه ( که به عنوان سندان برای آهنگران عمل میکند )

 1 - سشوار صنعتی در صافکاری PDR

شسوار های صنعتی از اصلی ترین ابزار کار یک صافکار PDR می باشند. این سشوار های صنعتی با توان های مختلف در بازار موجود می باشد که توانایی گرما دهی موضعی را به صافکار PDR می دهند. گرم کردن برای فرم دهی و صاف کردن قطعات آسیب دیده به شدت نیاز می باشد. زیرا صافکاری PDR مانند آهنگری می باشد که با گرم کردن می تواند قسمت آسیب دیده را فرم بدهد و تو رفتگی ها را بر طرف کند. در بعضی از موارد گرم کردن خود یک روش صافکاری PDRمحسوب می شود به طوریکه با گرم کردن قسمت آسیب دیده شروع به برگشتن به فرم اصلی خود می کند و تو رفتگی صاف می شود.

2 - میله های صافکاری PDR

میله های PDR یکی از مهم ترین ابزار صافکاری PDR می باشد که صافکار با استفاده از آنها بدون نیاز به چکش زدن های مکرر تو رفتگی ها و قری ها را بر طرف می کند. جنس کیاه های PDR فولادی می باشد که شرکت های سازنده ابزار آلات صنعتی این میله ها را در سایز ها و ابعاد مختلف در پکیج های مختلف و مربوط به قطعات خاص تولید می کنند. قسمت سر این میله های به صورت زاویه دار می باشد که صافکار به راحتی بتواند با تغییر حالت در به کارگیری میله های PDR به برطرف کردن تو رفتگی های روی بدنه خودرو می پردازد.


در این بخش از دانستنی های خودرو ، الو میتسوبیشی ، تلاش ما براین بود که شما را با روش صافکاری PDR آشنا کنیم ، امید است با مطالعه این مطالب به هر آنچه که باید دست پیدا کرده باشید.

با ما در الو میتسوبیشی ؛ همراه بمانید .


 



موردی برای نمایش وجود ندارد.
امروز که ایران عزیز ما در مسیر توسعه‌ی پایدار با سرعت در حال حرکت است ، بیش از هر زمان‌ دیگری نیازمند اندیشه‌هایی روشن و انسان‌های آگاه و مسئول است که در کسوت کارآفرین با خلق بستر رشد و ایجاد فضای کسب و کار ارزش‌آفرین ، تعاملات بین جامعه و صنعت را به نحوی بهینه و هدفمند راهبری کنند .
ما به عنوان گروه خودرویی حسینی ، به پشتوانه‌ی همکارانی متعهد و با اتکا به پیشینه‌ای درخشان در صنایع گوناگون ، این مسئولیت خطیر را پذیرفته‌ایم و برآنیم تا با بازتعریف سطح زندگی خانواده‌ی ایرانی تا حد امکان ، دستیابی به جایگاه و اعتبار اجتماعی را برای همگان تسهیل کنیم .
ما با تعهد به آینده و با الهام از اندیشه‌های والای بنیانگذار گروه خودرویی حسینی ، استاد حاج سید امیر حسینی ، برای خلق آینده‌ی پایدار با قدرت ایستاده‌ایم و این همه را مرهون لطف و عنایت پروردگار مهربان هستیم.
اطلاعات بیش‌تر
عضویت خبرنامه
عضو خبرنامه ماهانه وب‌سایت شوید و تازه‌ترین نوشته‌ها را در پست الکترونیک خود دریافت کنید.
آدرس پست الکترونیک خود را بنویسید.
کمی صبر کنید...