معرفی سیستم کنترل فشار باد تایر ها
تایرها یکی از بخش های مهم در هر خودرویی محسوب می شوند. تایرهای خودرو به دلیل اینکه با هوا پر می شوند و در زیر وزن خودرو و در تماس با سطح مسیر حرکت خودرو قرار دارند، از حساسیت بالایی برخوردار هستند.
تنظیم بودن فشار باد تایر ها از اهمیت بالایی در خودرو برخوردار است چراکه از جهات مختلفی بر عملکرد خودرو تاثیرگذار است. از جمله موجب کاهش مصرف سوخت، افزایش سرعت، شتاب و قابلیت حرکتی خودرو در مسیرهای مختلف می شود.
همچنین کم یا زیاد شدن فشار باد تایرها می تواند در مواقعی موجب ترکیدگی لاستیک در خودرو به خصوص در سرعت های بالا و یا در جاده هایی با مسیر ناهموار شود.
کاربرد سیستم نظارت بر فشار باد تایر یا TPMS در خودروی شما این است که به شما هشدار دهد حداقل یک یا چند تایر به طور محسوسی کمباد هستند و امنیت خودرو را به خطر میاندازند.
سیستم کنترل فشار هوای لاستیک چیست؟
سیستم کنترل فشار هوای باد تایر (TPMS) دائماً فشار هوای موجود در لاستیک وسیله نقلیه را بررسی میکند و اطلاعات موردنیاز را به راننده گزارش میدهد. این سیستمها اکثراً فشار را بهصورت مستقیم اندازهگیری میکنند، اما برخی دیگر فشار را از مشاهده عواملی همچون سرعت چرخش لاستیک برآورد میکنند.
چراغ نشاندهنده کمبودن فشار باد تایر در این سیستم یک علامت زردرنگ است که به شکل سطح مقطع یک تایر (شبیه نعل اسب) که یک علامت تعجب نیز داخل آن است در صفحه پشت آمپر داشبورد روشن میشود.
تاریخ پیدایش این چراغ در خودروها به سالها قبل بر میگردد . اولین سیستم کنترل فشار هوای لاستیک در دهه ۱۹۸۰ ساخته شد ، اما این تکنولوژی تا زمان زیادی در دسترس همه افراد قرار نداشت . تصویب این فناوری در ایالاتمتحده توسط قانون TREAD 2000 انجام شد که با توجه به این قانون تمامی وسایل نقلیه سبک تا سال ۲۰۰۷ ملزم به داشتن TPMS شدند.
سالها شک و تردید درباره فشار صحیح باد تایر و بسیاری تصادفات شدید که اگر رانندگان از کمبودن فشار باد تایر خود مطلع بودند شاید چنین تصادفاتی رخ نمیداد. حتی اکنون تخمین زده میشود که تعداد قابلتوجهی از خودروها هر روز با تایرهای کمباد وارد جادهها میشوند. با این حال نگهداری صحیح از تایر به کمک سیستم نظارت بر فشار باد تایر قطعا در پیشگیری از بروز بسیاری از تصادفات شدید موثر است.
هدف کنترل فشار هوای لاستیک چیست؟
فشار هوای باد تایر معمولاً روی سیستم کنترل وسیله نقلیه تأثیر میگذارد و همین دلیل باعث شد تا دولتها حضور این سیستم نظارتی را برای وسایل نقلیه اجباری کنند. تنظیم نبودن باد لاستیک، میتواند خط ترمز بهجامانده از وسیله نقلیه را افزایش دهند، ثبات وسیله نقلیه را تضعیف کنند و همچنین باعث مواردی دیگر از این قبیل شوند. اگر یک لاستیک بهاندازه کافی باد نداشته باشد، میتواند بیشازحد گرم شود و درنهایت بهطور وحشتناکی بترکد. ترکیدن لاستیک در سرعتهای خیلی بالا، میتواند منجر به اتفاقات خطرناک بعدی، مثل چپ کردن ماشین شود.
این سیستم فشار هوای باد تایر دارای دو نوع اصلی میباشد، یکی سیستم مستقیم TPMS و دیگری سیستم غیرمستقیم iTPMS. هرچند سنسور اصلی استفادهشده در این سیستم نیز بر دو نوع است. نوع اصلی TPMS از سنسوری استفاده میکند که در بدنه سوپاپ هر لاستیک تعبیه میشود. هر بدنه سوپاپ لاستیک، دارای سنسور، فرستنده و باتری داخلی آن است. این اجزا در داخل چرخها پنهان هستند و تنها با برداشتن لاستیک میتوان به آن دسترسی پیدا کرد. اکثر قطعات اصلی از نوع سیستم مستقیم (TPMS) استفاده میکنند اما جنبههای منفی کمی هم در این رابطه وجود دارد. این سنسورها معمولاً خیلی گران و بسیار شکننده هستند.
نوع دیگر TPMS از سنسوری استفاده میکند که در بدنه کلاهک سوپاپ نصب میشود. هر کلاهک دقیقاً مثل مدل قبل، دارای سنسور اصلی، فرستنده و باتری میباشد. بااینحال، این نوع را میتوان بدون در نظر گرفتن لاستیکها نصب کرد. عیب اصلی این نوع در دسترس قرار داشتن سنسورها میباشد و امکان دزدیده شدن سنسورها فراهم است. هر دو نوع این سیستمها مزایا و معایب خاص خودشان را دارند.
سیستم TPMS غیرمستقیم چیست و چگونه کار میکند؟
سیستم TPMS غیرمستقیم براساس دادههای حاصل از سنسورهای سنجش سرعت چرخ عمل میکند که سنسور ضدقفل ترمز نیز از همین سنسورها استفاده میکند. این سنسورها سرعت چرخش هر یک از چرخها را میسنجند و سیستمهای کامپیوتری خودرو سرعت چرخها را نسبت به یکدیگر و نسبت به دیگر اطلاعات مربوط به عملکرد خودرو مانند سرعت مقایسه میکنند. این سیستمها فشارسنج واقعی لاستیک نیستند و فشار هوای لاستیک را بهصورت مستقیم اندازهگیری نمیکنند، بنابراین این سیستمها به فرستندههای باتری که باید بهصورت دورهای تعویض شوند، نیازی ندارند. در عوض این سیستمهای غیرمستقیم با عواملی مثل سرعت چرخش لاستیکها کار میکنند. ازآنجاییکه لاستیکهای کمباد، قطر کمتری نسبت به لاستیکهای پر باد دارند، این سیستم غیرمستقیم برای تنظیم فشار لاستیک، منبسط میشود.
این سیستم همان مقادیری که در یک گیج فشار باد تایر مشاهده میکنید به صورت الکترونیکی پردازش میکند. سیستم TPMS غیرمستقیم سرعت چرخش تایرهای خودرو را میسنجد و براساس آن سیگنالهایی به کامپیوتر خودرو ارسال میکند که وقتی در سرعت چرخش چرخها اشتباهی رخ دهد چراغ اخطار فشار باد تایر را روشن میکند.
مزیتهای سیستم TPMS غیرمستقیم :
نسبت به سیستمهای مستقیم نسبتا ارزان هستند.
به مرور زمان نسبت به سیستمهای مستقیم به برنامهریزی و نگهداری کمتری نیاز دارد.
اجزای آن درمجموع نسبت به نمونههای مستقیم مشابه به نگهداری کمتری نیاز دارند.
اگر تایری با اندازه بزرگتر یا کوچکتر نصب کنید ممکن است دقت سیستم کاهش یابد.
هنگامی که فرسایش تایرها نابرابر باشد ممکن است عملکرد سیستم قابلاعتماد نباشد.
بعد از اینکه فشار باد هر یک از تایرها به درستی تنظیم شد باید سیستم دوباره از نو تنظیم شود.
درصورت جابهجایی تایرهای جلو و عقب که یک برنامه همیشگی است باز هم باید سیستم از نو تنظیم شود.
سیستم TPMS مستقیم چیست و چگونه کار میکند؟
سیستم TPMS مستقیم از سنسورهای نظارت بر فشار باد تایر که درون هر یک از تایرها قرار دارند بهره میبرد که سطح خاصی از فشار باد تایر را کنترل میکنند و برخلاف سیستمهای غیرمستقیم فقط سرعت چرخش چرخها را از سیستم ضدقفل ترمز دریافت نمیکند.
این سنسورها حتی ممکن است دمای تایرها را نیز نشان دهند. سیستم TPMS مستقیم تمام این اطلاعات را به یک واحد کنترل مرکزی ارسال میکند که در آنجا اطلاعات تحلیل و بررسی میشوند و اگر فشار باد تایر کمتر از حد مجاز باشد مستقیما باعث روشنشدن چراغ اخطار فشار باد تایر در صفحه پشت آمپر میشود. معمولا سیستم TPMS مستقیم تمام این اطلاعات را به صورت بیسیم ارسال میکند. هر سنسور یک شماره سریال منحصربهفرد دارد. بهاینترتیب نه تنها این سیستم از سیستمهای خودروهای دیگر متمایز میشود بلکه فشار باد هر یک از تایرها را از یکدیگر تشخیص میدهد.
نمایش فشار باد لحظهای داخل تایر
جابهجایی یا تعویض تایرها در دقت آن تاثیری نمیگذارند.
پس از جابهجایی یا تعویض تایر تنظیم دوباره آن آسان است.
باطریهای داخل سنسورها معمولا تا ۱۰ سال عمر میکنند.
احتمال دارد این سیستم در تایر زاپاس خودرو نیز وجود داشته باشد.
درمجموع گرانتر از سیستم TPMS غیرمستقیم است.
با اینکه تنظیم دوباره آنها آسان است ولی ممکن است به ابزار گرانقیمتی نیاز داشته باشد.
باطریهای آنها قابل سرویس و استفاده مجدد نیست و اگر باطری تمام شود باید کل سنسور را عوض کرد.
نصب، سرویس و تعویض سیستمهایی که حق مالکیت فناوری دارند برای مصرفکنندگان و تعمیرکاران سردرگمی ایجاد میکند.
سنسورها هنگام نصب یا بازکردن آسیبپذیر هستند.
چگونه میتوانم سیستم کنترل فشار هوای لاستیک را بر روی اتومبیل خود نصب کنم؟
اگر در ایالاتمتحده و یا اتحادیه اروپا اتومبیلی را خریداری کنید، سیستم فشار هوای باد تایر بهصورت پیشفرض روی اتومبیل نصبشده است. تمامی وسایل نقلیه در ایالاتمتحده از سال ۲۰۰۷ دارای این سیستم میباشند و اتحادیه اروپا نیز در سال ۲۰۱۲ قانونی جهت نصب این سیستم روی اتومبیلها صادر کرد. اگر مدل سیستم روی اتومبیل شما از اینها قدیمیتر است میتوانید با استفاده از فروشگاههای لوازمیدکی موجود در بازار آن را بروز کنید.
هر دو سیستم بدنه سوپاپ و کلاهک سوپاپ در بازار موجود است و شما تنها باید سیستم موردنظر خود را انتخاب کنید. سنسورهایی که در بدنه سوپاپ نصب میشوند گران هستند و برای نصبشان باید نزد مکانیک خود بروید. اکثر فروشگاهها دستمزد اندکی برای باز و نصب کردن مجدد لاستیک میگیرند، اما نصب سنسور اصلی درواقع بهصورت رایگان انجام میشود. این به این دلیل است که نصب سنسور در بدنه سوپاپ خیلی پیچیدهتر از نصب سنسور در کلاهک سوپاپ نیست. اگر در حال حاضر قصد خرید لاستیکهای نو را دارید، اکثر فروشگاهها همزمان سنسور را هم بدون گرفتن دستمزد برای شما نصب میکنند.
با الومیتسوبیشی همراه باشید و اطلاعات خود را بروز کنید .
برگرفته از سایت https://www.hamrah-mechanic.com/ و https://pinwork.ir/ و https://jamejamonline.ir/
دیدگاه خود را بنویسید