بنزین خودرو نیاز به گرمای محیط دارد نا مشتعل شود حال اگر این گرما در حدی نباشد که اشتعال صورت گیرد، بنزین بخار میشود. خروج بخار بنزین نه تنها برای محیط زیست زیان بار است بلکه تجمع آن در باک خودرو نیز میتواند خطرات بسیار زیادی به همراه داشته باشد به همین سبب طراحان خودرو راهی برای تنفس خودرو طراحی کردند تا این بخار از باک خودرو خارج شود. این مخزن انبساط یا کنیستر، بخار را به سمت منیفولد و با هدف سوخت بخار به موتور خودرو هدایت میکند.
کنیستر (canister) به معنی سبد است. این قطعه در خروجی باک بنزین خودرو نصب میشود و بخار بنزین را جذب میکند. این قطعه جعبه مانند با زغال پر شده است. زغال فعال موجود در این قطعه مکانیزم الکتریکی یا مکانیکی ندارد و میتواند بخار موجود در باک بنزین را درون خود ذخیره کند. زمانی که خودرو روشن میشود این قطعه بخار بنزین را پس میدهد و آن را به سمت موتور جهت سوختن در سیلندر آزاد میکند. آزاد شدن بخار بنزین سبب میشود که مصرف سوخت تا حدی کاهش یابد.
در ادامه مقاله به وظیفه کنیستر اشاره خواهیم کرد. در خودروهای بنزینی مخزنی وجود دارد به نام کنیستر که وظیفه آن جذب بخارات بنزین است. کنیستر دارای موادی از جنس کربن متخلخل است که بهواسطه دارا بودن سطوح متخلخل بسیار میتواند همچون یک اسفنج، بخارات بنزین را به خود جذب کند. مخزن کنیستر استوانهای شکل بوده و بر روی آن سه خروجی وجود دارد. دو خروجی به صورت لولهای بوده که یکی از آنها با باک بنزین و دیگری با منیفولد هوا در ارتباط است.
برای انجام صحیح وظیفه کنیستر یک خروجی دیگر جهت ارتباط با هوای آزاد تعبیه شدهاست و فیلتری نیز در دهانه آن جهت فیلتر هوای ورودی قرار دارد که همگی این قطعات در کنار هم وظیفه اصلی کنیستر یعنی خروج بخارات بنزین را انجام میدهند. بهدلیل خلائی که در منیفولد وجود دارد، بخارات بنزین به داخل مخزن کنیستر مکیده میشوند و منیفولد نیز این بخارات را به سمت محفظه احتراق هدایت میکند که البته این فرآیند برای زمانی است که موتور روشن باشد. در هنگام خاموشی موتور، این بخارات سمی توسط کربن (زغال فعال) موجود در کنیستر جذب شده و مانع از ورود آن به هوای آزاد میشود. پس از روشن شدن مجدد خودرو، بخارات موجود در کنیستر جهت احتراق مجدد به سمت موتور هدایت میشوند.
کنیستر علاوه بر اینکه مانع از ورود بخار مضر به محیط زیست میشود برای بالاتر رفتن ایمنی خودرو نیز ایفای نقش میکند. باید بگوییم که کنیستر علاوبر بهینهسازی مصرف سوخت و کاهش آلودگی هوا، بر ایمنی خودرو نیز تاثیر میگذارد. چنانچه کنیستر به هر دلیلی عمل نکند؛ بخار بنزین در داخل باک خودرو جمع شده و با باز کردن در باک، بخار بنزین با فشار خارج خواهد شد که این امر در فصول گرم سال و مسیرهای طولانی مشهودتر خواهد بود. اگر این قطعه بخار بنزین را جذب نکند، فشار بسیار زیادی درون باک خودرو جمع میشود که در صورت تصادف خودرو منفجر میشود.
شیر برقی کنیستر
برای اجرای صحیح وظیفه کنیستر، دریچههای موجود بر روی مخزن کنیستر باید یک به یک باز و بسته شوند. باز و بسته کردن این دریچهها توسط شیر برقی کنیستر انجام میپذیرد که کنترل آن نیز برعهده ECU خودرو است.
شیر برقی کنیستر دارای سیمپیچی است که یک سر آن به قطب مثبت باتری متصل بوده و قطب منفی آن نیز به ECU متصل میشود. یکی از راههای پی بردن به خرابی شیر برقی کنیستر زمانی است که بوی بنزین به داخل خودرو میآید. البته در تمامی مواقع، بوی بنزین موجود در کابین خودرو، نمیتواند نشانه خرابی شیر برقی کنیستر باشد، اما میتوان این موضوع را بهعنوان یکی از شایعترین نشانههای خرابی کنیستر در نظر گرفت.
روشن شدن چراغ چک
زمانی که چراغ چک خودرو روشن میشود باید مشکل را به وسیله دیاگ پیدا کنید که اگر مشکل از کنیستر باشد با خطای شیر برقی کنیستر قابل مشاهده است.
صدای تق تق
اگر شلنگهای کنیستر پاره یا شکسته باشد صدای تق تق شنیده خواهد شد.
بوی بنزین
یکی از دلایلی که بوی بنزین از اتاق خودرو به مشام میرسد خراب بودن حباب گیر است. دلیل دیگر آن میتواند اشکال در شلنگهای کنیستر باشد. اگر بوی بنزین دائمی نباشد و تنها گاهی اوقات احساس شود کنیستر ایراد دارد.
خارج شدن بخار بنزین با فشار
زمانی که در باک را باز میکنید و بخار بنزین با فشار خارج میشود نشانه معیوب بودن کنیستر است.
پاشیده شدن بنزین
یکی دیگر از نشانههای خراب بودن کنیستر پاشیده شدن بنزین بعد از باز کردن در باک است.
از کجا بفهمیم کنیستر سالم است ؟
جهت تست کنیستر کافی است شلنگ اتصال باک به کنیستر را جدا کرده و به هنگام روشن بودن موتور، مکش هوا از سرشلنگیها را چک کنید. چنانچه مکش به اندازه کافی وجود داشته باشد، حاکی از عملکرد درست کنیستر و مکش بخار بنزین است؛ همچنین باید مکش هوا از مجرای هوای آزاد نیز کنترل شود.
چه زمانی باید کنیستر را تعویض کنیم ؟
قابلیت جذب برای زغالهای کنیستر زمان محدودی دارد. به این صورت که اگر در موعد مقرر تعویض قطعه رخ ندهد، بهدلیل کاهش قابلتوجه جذب ذغالها، عملکرد قطعه تا حد زیادی مختل میشود.
زمان تعویض این قطعه توسط کارخانه تولیدی تعیینشده و بهطور متوسط چیزی در حدود 30 هزار کیلومتر یا 24 ماه بیان شدهاست.
باید گفت که عملکرد صحیح کنیستر، باعث کاهش چشمگیر مصرف سوخت میشود و تعویض به موقع این قطعه (با توجه به قیمت متوسط آن)، میتواند برایتان مقرونبهصرفه نیز باشد.
با ما در الومیتسوبیشی همراه بمانید .
برگرفته از سایت https://khodro45.com/ و https://www.hamrah-mechanic.com/
دیدگاه خود را بنویسید