همه چیز درباره فرمان هیدرولیک خودرو
در یک سیستم فرمان هیدرولیک با چرخاندن فرمان ، دنده را به کمک دنده پنیون میل به حرکت در می آورید وپیستون متصل به میل دنده به کمک روغن پر فشار هیدرولیک به حرکت میل دنده کمک می کند ، این فشار توسط پمپ هیدرولیک ایجاد می شود.
انواع سیستم فرمان برق
سیستم فرمان الکتریکی (EPAS) و سیستم فرمان هیدرولیک (HPAS) دو نوع مهم سیستم فرمان برقی مورد استفاده در صنعت خودرو هستند. البته در میان این دو سیستم، صنعت خودرو به دلیل سهولت و پایداری در فرمانپذیری، از سیستم فرمان هیدرولیک به طور گسترده تری استفاده می کند. سیستم HPAS مقدار معینی از نیرو را به گشتاور اعمال شده اضافه می کند و کار لازم برای تغییر جهت چرخ خودرو را کاهش می دهد. با تنظیم فرمان های هیدرولیک، می توانید بدون در نظر گرفتن اندازه و وزن اتومبیل، وسیله نقلیه را به راحتی کنترل کرده و با آن راحت مانور دهید.
سیستم های EPAS نسبت به سیستم فرمان هیدرولیک از نظر انرژی کارآمد تر هستند اما به خودروهای کوچک و متوسط محدود می شوند. همچنین سیستم های فرمان برق الکترونیکی نسبت به سیستم های هیدرولیکی کوچکتر و سبک تر هستند. دانستن جزئیات در مورد سیستم هیدرولیک می تواند برای بسیاری از افراد مهم و مفید باشد .
سیستم فرمان هیدرولیک چگونه کار می کند؟
یک سیستم HPAS معمولاً از مکانیسم چرخ دنده های دندانه دار و چرخ دنده های جناحی با کمک یک پمپ کنترل جریان ثابت استفاده می کند. این روش با افزایش انرژی در حال اعمال حس سبک تر بودن خودرو را به وجود می آورد و کنترل خودرو را ساده تر می کند. یکی دیگر از مکانیسم های کنترل درایور که در حال حاضر در سیستم فرمان هیدرولیک مورد استفاده قرار می گیرد جعبه دنده فرمان است. این مکانیزم برای رانندگی های طولانی مدت و به خصوص برای کار با خودروهای سنگین همچون کامیون ها طراحی شده است.
اجزای فرمان هیدرولیک
سیستم فرمان برقی هیدرولیک یک سیستم لوپ بسته است که از مایعات هیدرولیک (روغن هیدرولیک) تحت فشار برای تغییر زاویه چرخ های جلو بر اساس زاویه فرمان استفاده می کند. این سیستم شامل یک پمپ هیدرولیک است که توسط کمربند، سوپاپ ها، سیلندر، مخزن و یک مکانیزم کنترل شونده توسط راننده (جعبه دنده شامل چرخ دنده ها و فرمان) هدایت می شود.
چرخ دنده های سیستم فرمان هیدرولیک چگونه کار می کنند؟
اگر بخواهیم این سیستم را برای شما تشریح کنیم باید بگوییم که تصویر کنید که به طور ساده در انتهای محور فرمان یک چرخ دنده وجود دارد. این چرخ دنده بر روی یک نوار دندانه دار واقع شده است و چرخاندن فرمان به واسطه چرخیدن چرخ دنده، باعث لغزش نوار مذکور به یک سمت شده و تغییر زاویه لاستیک ها را به همراه دارد. البته این عملکرد در تمامی انواع فرمان ها تقریباً یکسان است و به فرمان هیدرولیک خلاصه نمی شود.
هیدرولیک در این سیستم فرمان برقی چگونه کار می کند؟
هنگامی که فرمان چرخانده می شود، مایعات برای پمپاژ به سمت پمپ خارج می شوند، پمپ هیدرولیک این مایع را تحت فشار قرار داده و آن را از طریق خطوط سیال هیدرولیک به سمت قطعه لغزان آزاد می کند. قطعه لغزان شامل پیستون و استوانه است. استوانه دارای دو دهانه در دو طرف پیستون است و دهانه ها به خطوط سیال هیدرولیک متصل هستند. هنگامی که مایع با فشار قوی به هر یک از دهانه ها تغذیه می شود، پیستون تغییر وضعیت چرخ دنده دنده به سمت جهت مخالف حرکت می کند. این کار باعث ایجاد یک حرکت خطی و دقیق در چرخ های جلو می شود.
قطعات تشکیل دهنده فرمان هیدرولیک
قطعات تشکیل دهنده فرمان هیدرولیک به صورت زیر می باشد:
شیر هیدرولیک
تسمه هیدرولیک فرمان
جک هیدرولیک (دو طرفه فرمان)
روغن هیدرولیک
شیلنکها و لوله های رفت و برگشت روغن هیدرولیک
پمپ هیدرولیک
مخزن هیدرولیک
اجزا فرمان هیدرولیک
1- پمپ هیدرولیک نیروی دورانی خود را از طریق تسمه از موتور دریافت می کند.
2- پمپ هیدرولیک، از طریق لوله فشار قوی هیدرولیک ، با فشاری معادل 70 بار روغن هیدرولیک را ، به پشت شیر هیدرولیک می رساند.
3- شیر هیدرولیک سوراخهایی دارد که به گونه ای طراحی شده که با چرخش فرمان به سمت چپ یا راست ، فشار روغن به سمت چپ یا راست جک هیدرولیک می رود و در نتیجه، نیروی هیدرولیک سبب چرخاندن راحت تر فرمان توسط راننده می شود.
4- مخزن هیدرولیک در سیستم به این علت طراحی شده که روغن در سیستم هیدرولیک جریان داشته باشد و کمبودی از نظر مقدار روغن بوجود نیاید. جریان روغن هیدرولیک پس از عبور از جک هیدرولیک، از طریق شیلنک برگشت (فشار ضعیف) به مخزن بر می گردد.
قطعات سیستم فرمان هیدرولیک
خرابی سیستم هیدرولیک فرمان، علائم و علت خرابی آنها
شایعترین دلایل خرابی سیستم هیدرولیک :
1- خراب شدن روغن هیدرولیک
اگر از روغن هیدرولیک را به موقع عوض نکنیم و یا از روغن هیدرولیک مرغوب و مناسب استفاده نکنیم احتمال خراب شدن پمپ هیدرولیک، کاسه نمدهای شیر هیدرولیک و جک دو طرفه هیدرولیک وجود دارد.اگر این قطعات خراب شوند روغن آنها نشت می کند و سطح روغن هیدرولیک در مخزن پایین می آید.
2- استفاده از قطعات نامرغوب
استفاده از قطعات مرغوب در سیستم هیدرولیک به این دلیل اهمیت دارد که فشار بالایی از روغن در سیستم هیدرولیک در جریان است. مثلا در پژو 206شیلنگ فشار قوی هیدرولیک از بالای مانیفولد اگزوز عبور کرده و اگر روغن از محل اتصال شیلنک و لوله نشت پیدا کند ، روغن هیدرولیک روی مانیفولد اگزوز می ریزد و به علت حرارت بالای مانیفولد، آتش سوزی به وجود می آید.
3- استفاده از رینگ و لاستیک غیر استاندارد - بر هم خوردن زوایای 5 گانه جلوبندی
استفاده از رینگ یا لاستیک با سایزی غیر استاندارد و بر هم خوردن زوایای 5 گانه جلوبندی موجب می شود که به سیستم هیدرولیک برای چرخاندن فرمان فشار بیشتری وارد آیدو پمپ هیدرولیک برای انجام وظیفه خود صدای غیر عادی تولید کند.
علت و علائم خرابی سیستم فرمان هیدرولیک
علائم خرابی سیستم هیدرولیک
1-روغن ریزی از هر یک از قسمتها
اگر به مرور زمان سطح روغن هیدرولیک در مخزن کم شود ، یکی از قطعات زیر نشتی دارد که شما می توانید با مشاهده روغن دراطراف این قطعه به راحتی آن را تشخیص دهید :
مخزن یا شیلنکهای هیدرولیک
سوئیچ الکتریکی لوله فشار قوی
پمپ هیدرولیک
شیر هیدرولیک یا جک دو طرفه
2- ایجاد صدا هنگام چرخاندن فرمان به چپ یا راست و در هنگام کار کردن درجا
شنیدن صدای غیر عادی از سیستم هیدرولیک شامل موارد زیر است :
اگر پمپ دچار مشکل شده باشد در هنگام کارکردن درجای موتور پمپ هیدرولیک صدای اضافه تولید می کند.
اگر سطح روغن هیدرولیک در مخزن کافی نباشد و یا کیفیت روغن هیدرولیک پایین باشد و یا روغن هیدرولیک نشتی داشته باشد ،هنگام چرخاندن فرمان به چپ و راست صدای غیرعادی شنیده می شود.
اگر هنگام چرخاندن فرمان، صدایی شبیه به سوت یا جیغ از تسمه هیدرولیک شنیده شود، ممکن است فولی تسمه روی میل لنگ معیوب باشد و یا سایز تسمه هیدرولیک مناسب نباشد که در اینصورت باید ریگلاژ شود.
3- سفت شدن فرمان با وجود روشن بودن موتور خودرو
اگر موتور خودرو روشن باشد و فرمان سفت شود به ترتیب زیر عمل کنید:
علائم خرابی سیستم هیدرولیک چیست ؟
1- از سالم بودن تسمه هیدرولیک مطمئن شوید.
2- سطح روغن هیدرولیک در مخزن را بررسی نمایید تا به اندازه باشدومطمئن شوید که روغن هیدرولیک به پمپ هیدرولیک می رسد.
3- از کیفیت روغن هیدرولیک اطمینان یابید. همچنین اطمینان یابید روغن هیدرولیک مناسب و کارکرد آن بیش از حد نباشد.
اگر موارد 1 ، 2 و 3 مشکلی نداشتند ، علت سفت شدن فرمان با وجود روشن بودن موتور خودرو، یکی از موارد زیر است که باید توسط تکنیسین خودرو بررسی شود :
پمپ هیدرولیک
شیر هیدرلیک فرمان
جک دو طرفه هیدرولیک
در برخی موارد خرابی جعبه فرمان یا یکی از قطعات سیستم تعلیق
خرابی های رایج در سیستم هیدرولیک خودروهای سواری ،پژو 206 تیپ 2،3،5،6، SD، 405، پارس) سمند، تندر 90 (ال90) و پراید:
برای پژو 206، روغن ریزی از شیر هیدرولیک، سوئیچ الکتریکی فشار روغن هیدرولیک (فشنگی هیدرولیک)، مخزن و پمپ هیدرولیک :
علائم خرابی :
کم شدن سطح روغن هیدرولیک داخل مخزن هیدرولیک
شنیدن صدای اضافه هنگام چرخاندن فرمان
چرب شدن اطراف محل روغن ریزی
نکته مهم :
در انواع 206، به خصوص مدل های قبل از 86، به دلیل پوسیدگی و مجاورت با حرارت بالای مانیفولد اگزوز، شیلنک فشار قوی هیدرولیک نشتی پیدا می کند و این نشت روغن سبب آتش سوزی موتور می شود.
برای پژو 405، پارس و سمند، خرابی و لق شدن بوش های جک هیدرولیک
علائم خرابی :
اگر خودرو روشن باشد و صدای تق تق شنیده شود به طوریکه وقتی خودرو خاموش باشد این صدا وجود نداشته باشد.
برای پراید، نشت روغن هیدرولیک از شیر هیدرولیک، شیلنکهای مخزن هیدرولیک
خرابی سیستم هیدرولیک چه علائمی دارد ؟
علائم خرابی :
چرب شدن اطراف محل روغن ریزی
کم شدن سطح روغن هیدرولیک داخل مخزن هیدرولیک
شنیدن صدای اضافه هنگام چرخاندن فرمان
برای کلیه خودروهای پژو، سمند و پراید، روغن ریزی از شیر هیدرولیک، و شیلنکهای مخزن هیدرولیک:
همچنین خرابی "جک هیدرولیک" در خودروهای پژو 405، پارس و سمند نیز علائم زیر را به همراه دارد.
علائم خرابی :
شنیدن صدای اضافه هنگام چرخاندن فرمان
چرب شدن اطراف محل روغن ریزی
کم شدن سطح روغن هیدرولیک داخل مخزن هیدرولیک
جمع بندی
سیستم فرمان هیدرولیکی، می تواند فرمانپذیری خودرو را تا حد بسیار زیادی افزایش دهد و امنیت را بالا ببرد. به همین دلیل است که این نوع سیستم، سهم بسیار گسترده ای در صنعت خودرو سازی دارد.
برگرفته از سایت https://darr.ir/ و https://namnak.com/
دیدگاه خود را بنویسید