دی لایت برای زیبایی یا برای کارایی؟
احتمالا خودروهای خارجی مختلفی را دیده اید که مجهز به دی لایت هستند و در خیابان ها تردد می کنند. اگر تصور می کنید که این خودروها برای خودنمایی از این چراغ استفاده می کنند، اشتباه می کنید. باید بدانید که لامپ های دی لایت در خودروهایی که این ویژگی را دارند، به طور دستی خاموش نمی شوند. دی لایت ها چراغ های ال ای دی هستند که مصرف برق فوق العاده پایینی دارند و با روشن بودن آنها هیچ فشاری به باتری خودرو وارد نمی شود. گرچه بسیاری معتقدند که استفاده از دی لایت برای کشورهای حوزه اسکاندیناوی، کانادا و آمریکا کاربرد بیشتری دارد و در ایران یه اندازه این کشورها، کاربردی نیست، اما بررسی ها نشان داده است که دی لایت حتی در آب و هوای معمولی هم می تواند کاربرد داشته باشد و می تواند توجه عابرین و ماشین ها را به خود جلب کند. به این ترتیب خودروهایی که از روبرو می آیند یا در شیشه خودروی خود، به عقب توجه دارند، متوجه اتومبیل دارای دی لایت شده و زمینه تصادف پایین می آید. وجود چنین چیزی در موتور سیکلت می تواند خلافی موتورسیکلت را نیز پایین بیاورد.
رابطه دی لایت با شرایط جغرافیایی
پیش تر بیشتر در کشورهای حوزه اسکاندیناوی به علت شرایط جغرافیایی خاص و مهآلود بودن دائمی هوا روشن بودن چراغ های خودرو در بیشتر فصول سال اجباری بود. در واقع این ترفندی بود تا عابرین در شرایط جوی خاص متوجه حضور خودرو شوند و به این ترتیب از تصادف جلوگیری شود. اما با گذشت زمان مشخص شد که حتی در کشورهایی که آب و هوای مه آلود و خاص هم ندارند، شدت و تعداد تصادفات با عابرین پیاده رو به افزایش است. بنابراین شرکت های خودروسازی از ترفند دی لایت برای کاهش اینگونه تصادفات استفاده کردند و این ویژگی را در خودروها تعبیه کردند. با نصب دی لایت در خودروها، چراغ ها به طور خودکار یا دستی پس از روشن شدن خودرو روشن می شوند و با نور پایین توجه سایرین را به خودروی عبوری جلب می کنند.
کاربرد دی لایت در ایران
گرچه با وجود آمار بالای تصادفات زیاد خودروها با عابرین پیاده در ایران هنوز دی لایت بیشتر از اینکه با کارایی اش شناخته شود، به زیبایی اش معروف است و هنوز به هر دلیل خودروسازهای داخلی به نصب دی لایت در خودروها تن نمی دهند، اما هیچ کس نمی تواند منکر کارایی دی لایت و تاثیر مثبت آن برای رخ ندادن یک حادثه رانندگی شود.
خودروسازان داخلی با این توجیه که این چراغ ها فقط در کشورهای شمالی مانند فنلاند و سوئد و غیره کاربردی است و در کشورهایی که در روز نور کافی دارند بلا استفاده است، تمایلی به استفاده از دی لایت در خودروهای خود ندارند؛ در حالی که استفاده از این ویژگی به خصوص برای موقعیت های جغرافیایی مهآلود در شهرهای شمالی ایران و حتی شهرهای جنوبی که همیشه درگیر ریزگردهای آزار دهنده هستند، در شرایط باران و برفی و ... بسیار کاربردی است و می توانند امنیت بیشتری را برای رانندگی، راننده و عابرین ایجاد کند.
شاید جالب باشد که بدانید در ایالات متحده امریکا خودروهایی که از سیستم دی لایت استفاده می کنند، مبلغ کمتری را بابت بیمه پرداخت می کنند. حتی در کشورهای حوزه اسکاندیناوی استفاده از فناوری دی لایت برای خودروسازان اجباری شده است.
ویژگی های نور دی لایت
نور دی لایت (Day Light) برای روشنایی روز بسیار خوب و مفید است. اما همین نور با همین ویژگی اصلا مناسب شب نیست. زیرا به دلیل درخشش زیاد نور چراغ های الایدی در شب به شدت آزاردهنده خواهد بود و دید عابران و رانندگان روبه رو را مختل می کند.
با تکنولوژی دی لایت بیشتر آشنا شوید
همان طور که احتمالا متوجه شده اید، تکنولوژی دی لایت با چراغ های ال ای دی است. ال ای دی ها چراغ هایی با مصرف فوق العاده کم و پایین هستند و به همین دلیل حتی در هنگام خاموش بودن خودرو به باتری آن فشاری وارد نمی کنند.
بد نیست بدانید که دی لایت ها در انواع مختلفی تولید می شوند. این چراغ ها خصوصا برای خودروهای داخلی که از این آپشن بی بهره هستند، گزینه جذابی است که ظاهری شیک، مدرن و متفاوت نیز به خودرو می دهد. وزن سبک، ضد آب بودن، قابلیت انعطافپذیری، چند حالته بودن و داشتن حالت ژلهای از جمله ویژگی های مختلف دی لایت ها است.
دی لایت ها همیشه روشن هستند
خودرویی که از کارخانه مجهز به دی لایت باشد، با هر بار روشن کردن خودرو دی لایت آن نیز روشن می شود. بنابراین نمی توان این چراغ ها را بدون دستکاری خاموش کرد. در واقع فقط با دستکاری در سیستم برق خودرو است که می توان این چراغ ها را خاموش کرد. با توجه به اینکه دی لایت ها نوعی از چراغ های ال ای دی هستند و مصرف برق بسیار کمی دارند و با توجه به اینکه با روشن بودن خودرو، به باتری فشاری وارد نمی کنند، بنابراین نیازی نیست که سیستم برق خودرو دستکاری شود تا این چراغ ها خاموش بمانند. در واقع خودرویی که از کارخانه و به صورت ذاتی این آپشن را دارد، هیچ نیازی به خاموش شدن دی لایت ندارد. یادآوری می کنیم که دیلایت ها با تمام ویژگی های خوبی که دارند، به نسبت سایر آپشن های قابل خریداری برای خودرو قیمت بالایی ندارند.
کلام آخر
گرچه استفاده از دی لایت در خودروهای داخلی مرسوم نیست و خودروسازان به دلایلی مختلف زیر بار استفاده از این تکنولوژی در خودروهای داخلی نمی روند، اما تجربه استفاده از دی لایت در سایر کشور ها ثابت کرده است که استفاده از این فناوری در کاهش تصادفات تاثیر دارد و می تواند آمار تصادفات جاده ای و در نهایت کدهای تخلف رانندگی را تغییر دهد.
دیدگاه خود را بنویسید