روغن ترمز خودرو به عنوان محرک اصلی اجزای داخلی سیستم ترمز خودروها حالت سیال هیدرولیک داشته و نقش کلیدی را در توقف وسایل نقلیه به عهده دارد.
زمانی که شما پای خود را روی پدال ترمز خودرو فشار میدهید این روغن ترمز است که وظیفه توقف خودرو شما را بر عهده داشته و البته انتظار برای توقف درست و به موقع خودرو نیز زمانی برآورده میشود که از یک روغن ترمز مناسب استفاده شده باشد.
در واقع روغن ترمز تمام اجزای سیستم ترمز خودرو را حرکت میدهد. این روغن بر اثر دما و فشار بالا کار میکند.
روغن ترمز همواره در لولهها و خطوط ترمز خودرو در جریان است. این ماده امکان انباشتگی و تراکم نداشته و بعد از فشار بر روی پدال ترمز نیروی وارد شده را به چهار چرخ خودرو منتقل میکند. بدیهی است که با شرایط مذکور این فشار سبب کاهش سرعت و یا در نهایت سبب توقف خودرو شود.
این روغن در عین حال که عملکرد سادهای دارد نقش بازدارندگی مهمی را در سیستم کنترل سرعت خودرو ایفا میکند. این مایع، نسبت به رطوبت حساس بوده و رطوبت نقطه جوش آن را پایین آورده و باعث میشود خاصیت خود را از دست بدهد. روغن موتور عموما بالای ۱۸۵ درجه سانتیگراد به جوش میآیند.
روغن ترمز به سختی تبخیر میشود و نکته حائز اهمیت در هنگام انتخاب آن است که روغنی انتخاب شود که با قطعات فلزی و پلاستیکی که با آنها در تماس است سازگار باشد.
روغن ترمزها چون از جنس گلیکون هستند رطوبت را جذب کرده و با کمک این ویژگی مثبت از پوسیدگی سیستم ترمز جلوگیری میکنند و مانع از بین رفتن مدارها میشوند. اما باید دقت شود که در نهایت روغن ترمز نیز به نقطه اشباع خواهد رسید و در این زمان رطوبتی که به روغن ترمز میرسد قابل جذب نبوده و عملا کارایی روغن ترمز از بین میرود.
در این حالت روغن مذکور ممکن است در قسمتهای مختلف سیستم ترمز خودرو جمع شده و باعث بروز اشکالاتی شود. در واقع در طی این فرآیندی به اصطلاح سیستم از روغن ترمز خالی میشود.
حداکثر بعد از گذشت دو سال از مصرف روغن ترمز مرغوب زمان تعویض آن فرا خواهد رسید. سازندگان پیشنهاد میکنند طی هر ۴۰ تا ۵۰ هزار کیلومتر اقدام به تعویض روغن ترمز کنید. البته زمان تعویض میتواند بسته به محل زندگی شما تغییر کند، اگر در محیطهای مرطوب زندگی میکنید واجب است هر سال یکبار و یا هر 20 تا 25 هزار کیلومتر اقدام به تعویض روغن ترمز کنید.
درست زمانی که روغن ترمز شفافیت خود را از دست دهد و به صورت کدر و اشباع شده باشد میتوان تشخیص داد که زمان تعویض آن فرا رسیده است. البته بهترین راه تشخیص استفاده از دستگاه BFT است. این دستگاه با سنجش نقطه جوش روغن ترمز به شما زمان تعویض روغن را اعلام میکند.
آسیبهای عدم تعویض به موقع روغن ترمز :
- اصطحکاک قطعات موتور و زنگ زدگی آنها
- افزایش مصرف سوخت و کاهش عمر خودرو
- افزایش تولید آلایندهها
- سوراخ شدن قطعات مختلف موتور و از بین رفتن آنها
در پاسخ به این سوال باید گفت استفاده از روغن ترمز کدر و یا روغن ترمزی که جریان را در لولهها و خطوط سیستم ترمز به درستی به چهار چرخ اعمال نمیکند، گاها به عنوان خطرناکترین تهدید برای راننده و سرنشینان خودرو محسوب میشود. در همین راستا در بعضی از کشورها بازرسی دورهای روغن ترمز از ضروریات است چراکه همین امر میتواند موجب کاهش تصادفات و استهلاک خودرو گردد.
تمامی روغن ترمزها دارای نقطه جوش مینیموم هستند در نتیجه دیرتر با رطوبت اشباع میشوند. سه درصد آب میتواند 50 درصد نقطه جوش را کم کند. ترمزهای داغتر نیازمند روغن با دامنه گرمایی بیشتر هستند زیرا گرمای بیشتری را دریافت می-کنند.
به عبارت دیگر روغن ترمزها در سیستمهایی که به ترمز داغتر مجهز هستند حجم قابلتوجهی از بخارات حاصل از فعالیت سیستم را جذب کرده و اگر روغنهای مذکور دامنه گرمایی بالایی نداشته باشند قابلیت تراکم آنها پاسخگو نبوده و همین موضوع سبب میشود فشار پدال ترمز نتیجهای در بر نداشته باشد. این عدم واکنش به خصوص در مواقعی که خودرو با سرعت زیادی در حال حرکت است خطرآفرین است.
علاوه بر مشکلات امنیتی، روغن دارای رطوبت میتواند موجب زنگ زدگی و خوردگی در کالیبر ترمز، مجاری روغن ترمزها، سیلندر اصلی و لولههای فولادی نیز گردد.
دوره زمانی روغن ترمز روی کیلومتر 45000 میباشد و نوع روغن ترمز خودروهای میتسوبیشی DOT4 میباشد .
برگرفته از سایت https://khodro45.com/ و دانش کارشناسان گروه میتسوبیشی
دیدگاه خود را بنویسید