ecu خودرو چیست؟
با پیشرفت تکنولوژی در تمامی صنایع کنترلرهای مکانیکی کم‌کم جای خود را به کنترلرهای الکترونیکی داده‌اند. این تکنولوژی‌ها در صنعت خودروسازی و در داخل خودروها نیز خود را به نمایش گذاشته‌اند؛ به‌طوری‌که روزبه‌روز بر تعداد این کنترلرها و ریزپردازنده‌ها در داخل خودروها افزوده می‌شود. کنترل این ریزپردازنده‌ها توسط مغز متفکر خودرو یعنی (ECU (Electronic Control Unit انجام می‌پذیرد.
ای سی یو به معنای مرکز کنترل خودرو است و از کلمه  Electronic Control Unit گرفته شده است که به اختصار ECU خوانده و تلفظ می شود. به بیان ساده تر ایسیو به عنوان واحد کنترل موتور خودرو شناخته می شود و به نوعی به عنوان مغز متفکر خودرو محسوب می شود.
ایسیو یک کامپیوتر داخلی بهینه سازی شده برای خودروها می باشد که همانند کامپیوترهای شخصی یا لپ تاپ‌ها نبوده و در ورودی و خروجی تفاوت‌هایی دارند. ورودی‌های این کامپیوتر سنسورهایی هستند که سرتاسر خودرو نصب شده‌اند و خروجی‌های آن نیز دستورهایی جهت چراغ‌ها یا سایر پردازنده‌ها هستند.
تاریخچه ecu
آلودگی‌های زیست‌محیطی یکی از مهم‌ترین مشکلات بشری بوده و البته کماکان نیز این مشکل وجود دارد و روزبه‌روز بر وخامت آن نیز افزوده می‌شود. در اواسط قرن گذشته مسئله هوای پاک مطرح شد و برنامه ای به عنوان کاهش آلایندگی‌های زیست محیطی مطرح شد که بر اساس آن خودروسازان موظف به استفاده از قطعات الکترونیکی جهت افزایش بازدهی احتراق سوخت شدند،  این برنامه کمپانی‌های خودروسازی را وادار به استفاده هر چه بیشتر از کنترلرهای الکترونیکی جهت افزایش بازدهی احتراق سوخت کرد. نتیجه این اقدام تولید انواع ایسیو و استفاده آن در خودروها شد.

واضح است که افزایش کارآیی سوخت به معنای کاهش آلایندگی‌های زیست‌محیطی خواهد بود. در اولین گام کمپانی‌های خودروسازی به‌سراغ کنترل احتراق و انفجار در سیلندرها رفتند و تجهیزی تحت عنوان Engine Control Unit را طراحی کردند. از همین‌رو برخی افراد ecu را همان Engine Control Unit می‌دانند در حالی که ecuهای امروزی پا را فراتر گذاشته و صرفا خود را به کنترل موتور محدود نکرده‌اندالبته ایسیوهای امروزی تنها وظیفه کنترل الکترونیکی را بر عهده ندارند و گاها در هر دو قسمت پیشرانه و انتقال قدرت مورد استفاده قرار می گیرند.شبکه ناحیه‌ای کنترلر
روزبه‌روز بر تعداد آپشن‌های خودروها افزوده می‎شود و اتفاقا در برخی مواقع پرچم‌داران کمپانی‌های مختلف فقط در چند آپشن جزئی با همدیگر فرق دارند. افزایش این آپشن بر تعداد ریزپردازنده‌ها و کنترلرها می‌افزاید و علاوه‌بر پیچیدگی‌های فنی، سیم‌کشی‌های آن‌ها نیز سخت‌تر خواهد بود. به‌همین منظور و جهت کاهش این پیچیدگی‌ها رابرت بوش شبکه ناحیه‌ای کنترلر (Controller Area Network) را طراحی و معرفی کرد.
در این پروتکل از یک اینترفیس دو سیمه استفاده می‌شود که هم تعداد ماژول‌های تحت کنترل را افزایش داده و هم مقدار سیم‌کشی را کاهش می‌دهد. در این سیستم به‌جای آن‌که سیگنال‌ها توسط یک سیم هدایت شوند، بر روی شبکه دو سیمه تسهیم می‌شوند. شکل زیر نمونه‌ای از این شبکه را برای یک خودرو نمایش می‌دهد.
هر کدام از باکس‌ها نمایانگر ماژول خاصی است که اغلب آن‌ها نیز برای شما شناخته ‌شده‌اند و شاید هم‌اکنون بر روی خودروی شما نیز وجود دارد. به‌عنوان مثال GPS جهت سیستم موقعیت‌یاب، ABS جهت ترمزهای ضدقفل، ACM جهت ماژول تهویه هوا و… مورد استفاده قرار می‌گیرند. پروتکل ذکر شده سرعت انتقال داده‌ها را تا 500 کیلوبیت در هر ثانیه رسانده است.
ایسیو خودرو از چه قطعاتی تشکیل شده است؟
ایسیو به عنوان یک مینی کامپیوتر تخصصی دارای قسمت های مختلفی است شناخت قطعات ایسیو یکی از موضوعات مهمی است هنگام تعمیرات ایسیو می بایست مورد توجه قرار گیرد. کانکتورها و پین ها، پوسته یا بدنه اصلی که گاها به آن رادیاتور نیز گفته می شود، برد الکترونیکی یا همان کیت ها، درپوش یا پوسته پایینی و همچنین پلاک از قسمت های اصلی یک ایسیو به شمار می روند .
مهم ترین اجزای تشکیل دهنده ecu عبارتند از :
مبدل‌های آنالوگ به دیجیتال  (A to D) : این مبدل‌ها، خروجی‌های سنسورهایی نظیر سنسور اکسیژن را می‌خوانند. این قطعات داده های آنالوگ مثل سنسور اکسیژن را به داده های دیجیتال تبدیل می کنند تا عیب یابی راحت تر انجام شود. خروجی سنسور اکسیژن، اختلاف پتانسیل آنالوگی بین 0 تا 1.1 ولت است. ریزپردارنده این سیگنال آنالوگ را تبدیل به سیگنال دیجیتال کرده که حاصل کار یک عدد 10 بیتی خواهد بود.
خروجی‌های دیجیتال ( High Level) : در بسیاری از خودروهای مدرن، ECU وظیفه ارسال دستور جرقه‌زنی، باز و بسته کردن مسیر تزریق سوخت و همچنین روشن و خاموش کردن فن خنک‌کننده را بر عهده دارد. تمامی این کارها نیازمند خروجی‌های دیجیتال است که باید توسط  ECU فراهم شود.
مبدل‌های دیجیتال به آنالوگ (D to A) : گاهی جهت تحریک و کنترل برخی اجزای موتور نیاز به سیگنال‌های آنالوگ است. از آنجا که ریزپرازنده‌ها به‌صورت دیجیتالی هستند، نیاز به مبدل‌های D to A وجود دارد.
کاندیشنر سیگنال (Signal Conditioner) : برخی اوقات بر روی ورودی‌ها و خروجی‌های ECU باید تغییراتی انجام گیرد تا تطابق لازم با شرایط سیستم را داشته باشد. به‌عنوان مثال مبدل A to D، خروجی سنسور اکسیژن را می‌خواند که ممکن است تنظیمات آن بر روی 0 تا 5 ولت باشد در حالی‌که خروجی سنسور اکسیژن بین 0 تا 1.1 ولت است. کاندیشنرها مداراتی هستند که جهت تنظیم سطح سیگنال ورودی و خروجی به‌کار برده می‌شوند.
چیپ‌های ارتباطی: همان‌طور که از نام آن مشخص است، ارتباطات بین ورودی‌ها و‌ خروجی‌ها از طریق این چیپ‌ها برقرار می‎‌شود. پروتکل ارتباطی بین چیپ‌ها نیز همان سیستم CAN است که پیش‌تر به آن اشاره کرده‌ایم.

خروجی‌های ECU
برخی از خروجی‌های ECU بر روی پشت آمپر و به‌واسطه روشن شدن برخی چراغ‌ها قابل ملاحظه است. روشن شدن این چراغ‌ها به احتمال زیاد حاکی از آن است که سیستمی در خودرو دچار مشکل شده‌است. به‌عنوان مثال شاید ساده‌ترین این موارد، چراغ‌های مربوط به درب‌ها باشد که در صورت باز بودن چراغ‌ها، روشن می‌شود. برخی از خروجی‌ها نیز به این سادگی‌ها قابل مشاهده نیست و درواقع ورودی یکی دیگر از سیستم‌های خودرو است.
خرابی و خطای ECU
همان‌طور که در متن بالا اشاره شد، برخی خروجی‌های ECU به وضوح قابل مشاهده هستند؛ مانند چراغ‌هایی که در پشت آمپر گاهی روشن می‌شوند، اما احتمالا برای شما هم پیش آمده است که به‌عنوان مثال درب را کاملا بسته‌اید و با این حال چراغ مربوط به درب‌ها خاموش نشده است.
این موارد می‌تواند نشانه خطا در ECU یا در مکانیزمی باشد که وضعیت درب را به ECU منتقل می‌کند. تشخیص این امر که این خطا ناشی از کدام‌یک از موارد پیش‌گفته است به این سادگی‌ها نبوده و باید به یک کارشناس ماهر و باتجربه مراجعه کنید.
علائم خرابی ECU خودرو
ایسیو نیز به عنوان یک قطعه مهم گاها دچار عیب و خرابی می شود. از مهمترین علائم خرابی ایسیو می توان به این موارد اشاره کرد:
•روشن‌شدن چراغ چک موتور : متداول ترین راه نشان خرابی در ایسیو روشن شدن چراغ چک است. اگر با این مشکل مواجه شدید، حتما در اولین فرصت مشکل را از طریق دیاگ بررسی کنید.
•جرقه نزدن در سیلندرها : خرابی ایسیو گاها باعث جرقه نزدن در تعدادی از سیلندرها شده و بد کارکردن موتور را به همراه دارد.
•کاهش قدرت موتور : یکی دیگر از علائم شایع خرابی کاهش قدرت خودرو است. اگر با این مشکل مواجه بودید با استفاده از دیاگ مشکل را بررسی کنید.
•روشن ‌نشدن پیشرانه : یکی دیگر از علائم خرابی ایسیو روشن نشدن پیشرانه خودرو است. اگر با چنین مشکلی واجه بودید، حتما ایسیو را چک کنید.
از طریق دیاگ خودرو می توانید مشکلات ایسیو را شناسایی کرده و به تعمیر و عیب یابی ایسیو مشکلات ایجاد شده بپردازید.

رفع خطای ECU
بسیاری از خطاهای ECU با تنظیم مجدد آن برطرف می‌شوند که این کار از طریق دستگاهی تحت عنوان دیاگ صورت می‌گیرد. برای دسترسی به ECU پورت‌هایی تحت عنوان ODB) On- Board- Diagnostic) وجود دارد که عمدتا نیز در زیر فرمان قرار دارند. با استفاده از این پورت و دیاگ، می‌توانید به ECU دسترسی داشته و در صورت نیاز آن‌را بازنشانی کرده و خطاهای موجود را حذف کنید. لازم به ذکر است که این امر نیاز به دانش و تجربه تخصصی دارد.
امروزه خودروسازهای برتر جهان از ایسیوهای اختصاصی و خاص برای خودروهای خود استفاده می کنند و در ایران نیز خودروسازان از چند ایسیو محدود برای محصولات خود استفاده می کنند. از مهمترین انواع ایسیوها می توان به این محصولات اشاره کرد:
•ECU MM8P : این مدل دارای کانکتور ۳۵ پایه است و برای خودروهایی که دارای موتور XU7 هستند مورد استفاده قرار می گیرد.
•ECU 6LPB : این ایسیو برای پژو ۴۰۷ مورد استفاده قرار می گیرد و دارای ۱۱۲ پایه است.
•ECU 4MB2 : این محصول برای پژو ۶۰۷ مورد استفاده قرار می گیرد و دارای ۱۱۲ پایه است.
•ECU SL96 : این ایسیو برای سمندهای اوایل دهه هشتاد و پژو ۴۰۵ مورد استفاده قرار می گیرد.
ECU S2000-10 : این محصول برای سمندها، پژو پارس و ۴۰۵ و پرایدهای کد ۱۱۰۰۰ مدل ۸۲ و ۸۳، پرایدهای مدل ۸۵ و ۸۶ مورد استفاده قرار می گیرد.
•ECU S2000-11 : این ایسیو برای خودروهای قدیمی مثل پیکان ها و آردی های مدل ۸۲ و ۸۳ استفاده می شود.
•ECU J34 : این محصول برای پژو ۲۰۶ مولتی پلکس بعد از ۸۵ و دارای موتور TU3 مورد استفاده قرار گرفته است.
•ECU J35 : این ایسیو برای پژو ۲۰۶ مالتی پلکس اس دی بنزینی و گازسوز استفاده می شود.
در این بخش در الو میتسوبیشی ، تلاش ما بر این بود که تمامی آنچه لازم بود در رابطه با ECU در اختیار شما همراهان گرامی ،  قرار دهیم ؛ امید است با مطالعه این بخش به جواب تمامی سوالات خود در این باره دست پیدا کنید .
با ما در الو میتسوبیشی همراه بمانید .

برگرفته از سایت https://www.hamrah-mechanic.com/ و https://fonoonbargh.com/