علت جوش آوردن ماشین


1- حجم آب رادیاتور

 همه ی ما به نقشی که مایع خنک کننده  در سیکل خنک کاری موتور ایفا می کند آگاهیم، لذا باید همیشه از کافی بودن حجم مایع موجود در رادیاتور و موتور خودرو اطمینان حاصل کنیم.

برای چک کردن حجم آب موجود در خودرو پیشنهاد می شود هفته ای یک بار و قبل از مسافرت های طولانی مدت درب رادیاتور را باز کرده و حجم مایع خنک کننده را بررسی نموده و از کافی بودن آن اطمینان حاصل نمایید. در صورت کم بودم مقدار مایع خنک کننده حتما به بررسی علت این اتفاق بپردازید،از دلایلی که موجب کم شدن حجم آب موجود در موتور می شود.

 علل کم شدن آب رادیاتور:

 1. نشتی در مدار رادیاتور که این نشتی می تواند ناشی از سوراخ شدن بدنه رادیاتور و یا باز شدن پرچ های محفظه پلاستیکی رادیاتور اتفاق می افتد که جهت بررسی آن میتوانید بطور کامل محفظه رادیاتور را بصورت چشمی مورد بررسی قرار دهید و مطمئن شوید که اثری از زنگ آب و یا ضدیخ بر روی سطوح رادیاتور نیست.

2. از دیگر عوامل کم شدن مایع خنک کننده یا ضدیخ، نشتی در لوله ها و شلنگ های انتقال آب از رادیاتور به موتور است. البته بررسی این مورد به غیر از شلنگ ها و لوله هایی که در دید راننده وجود دارند باید به تعمیرکار متبحر سپرده شود تا از سالم بودن و عدم پوسیدگی لوله ها و شلنگ اطمینان حاصل شود. البته پیشنهاد می شود که شلنگ های انتقال آب هر100هزار کیلومتر یکبار تعویض گردد.

3. نشتی از واترپمپ موتور نیز یکی دیگر از عوامل نشتی آب در موتور است،که هم در حالت خاموش و هم در حالت روشن بودن موتور ممکن است این نشتی نمایان شود. اگر در حالت خاموش بودن موتور نشتی آب از سمت شاگرد و نزدیک به چرخ سمت شاگرد باشد احتمال نشتی از واترپمپ موتور شدت بیشتری می گیرد.

2- عمل نکردن ترموستات

نقش ترموستات در عملکرد موتور نگه داشتن دمای کارکرد موتور در بهترین دمای تعیین شده توسط کمپانی سازنده است. برای مثال در ابتدای کارکرد موتور مخصوصاٌ در هوای سرد ترموستات به مایع خنک کننده اجازه خروج از موتور را نمی دهد تا دما به اندازه کافی بالا رود و به دمای نرمال جهت کارکرد موتور برسد.حال فرض کنید ترموستات معیوب شده باشد که این مورد خود به دو بخش تقسیم بندی می شود. یکی اینکه ترموستات در حالت باز بودن قفل شود که در اینصورت می تواند موجب بد کارکردن موتور در صبح ها و در زمان سرد بودن موتور شود و بخصوص در سرما به دلیل پایین بودن دمای کارکرد موتور میتواند مصرف سوخت را نیز بالا ببرد.

یکی دیگر از حالات خرابی ترموستات قفل شدن در حالت مدار بسته است که در این حالت به هیچ عنوان اجازه خروج آب از موتور را نمی دهد و باعث می شود حتی با وجود کار کردن فن ها دما به شدت بالا رود. البته جهت پی بردن به این نکته در صورتی که دمای آب بالا رفت اگر شلنگ رادیاتور را لمس کنید دمای آن بسیار پایین تر از دمای موتور است و این نشانی از خرابی ترموستات وعدم گردش آب در موتور است.

3- خرابی واتر پمپ

 یکی دیگر از عوامل گردش مایع خنک کننده در سیکل خنک کاری، واتر پمپ است. در صورت عدم  گردش آب توسط واترپمپ به دلیل بالا رفتن دمای آب و عدم انتقال جهت خنک کاری دمای موتور به شدت بالا می رود و می تواند موجب وارد آمدن صدماتی به قطعات آلمینیومی شود و موتور اصطلاحا واشر بزند.

با باز کردن درب رادیاتور در هنگام سرد بودن موتور و در حالت روشن بودن موتور می توانید گردش آب رادیاتور را با چشمان خود رویت کنید و از سالم بودن واترپمپ اطمینان حاصل کنید. همان طور که مطلع هستید واتر پمپ توسط تسمه تایم و یا تسمه دینام به گردش در می آید، پس لازم است از عدم پارگی آن اطمینان حاصل کنیم.

4- کارنکردن فن دور تند یا دور کند

 کار نکردن فن ها موجب عدم گردش هوا بین پره های رادیاتور شده و دمای آب رادیاتور بدون خنک کاری به موتور باز میگردد که این امر خود موجب بالا رفتن دمای موتور می شود

اگر دمای آب از حالت نرمال به سرعت بالا می رود و بعد از اندکی کارکردن فن دوباره به وسط بر میگردد این نشان از خرابی فن دور کند است، که تا رسیدن دما به بالای حد مجاز فن دور تند شروع به کار کرده و عقربه دما را تقریبا به وسط می رساند. روش دیگر چک کردن کارکرد فن ها شنیدن صدای کارکرد آنها و یا حس کردن گردش هوا بین رادیاتور و موتور خودرو است.

 5- خرابی سنسور دمای آب

 از دیگر عوامل بالا رفتن آمپر دمای آب،خرابی سنسور دمای آب یا فشنگی آب است.که در صورت چک کردن حجم آب موتور و عملکرد صحیح فن ها و ترموستات یکی از دلایل بالا رفتن آمپر می تواند خرابی این سنسور باشد.

 6- خرابی درب رادیاتور

 در صورت خرابی درب رادیاتور هم امکان نشتی آب از آن وجود دارد و هم امکان ورود هوا به سیستم خنک کاری که خود موجب عدم کارکرد صحیح سیستم خنک کننده شده و موجب بالا رفتن دمای آب می شود.


1- گرفتگی کاتالیزور یا کیپ شدن کاتالیزور

 یکی از عوامل کاهش شتاب موتور،گرفتگی کاتالیزور است که در این حالت دودهای خروجی به راحتی نمی توانند محظه احتراق را ترک کنند و با کاهش شدید توان موتور دما به شدت بالا می رود و از راههای تشخیص آن استشمام دود در فضای کابین خودرو و از قسمت موتور است و در صورت حاد بودن قسمت محفظه خروجی و کاتالیزور به شدت داغ شده و سرخ رنگ می شود.

2- راهکارهای وقتی ماشینم جوش آورد

وقتی ماشینم جوش آورد چه کار کنیم ؟ در صورت جوش آوردن ماشین و نمایان شدن چراغ استپ در پشت آمپر، ابتدا با حفظ خونسردی خودرو را به مکانی امن منتقل کنید بخاری خودرو را در درجه آخر قرار داده و قبل از خاموش کردن موتور موارد زیر را بررسی کنید. در مرحله اول مطمئن شوید که بخار و دود از قسمت موتور بیرون می آید یا نه که اگر جواب مثبت بود این به معنی تخلیه ی کامل آب یا مایع خنک کننده از سیستم خنک کاری موتور است.

پس دیگر روشن ماندن موتور هیچ کمکی به کمتر شدن خسارت وارده به شما نمی شود، پس بلافاصله موتور را خاموش کنید ولی سوئیچ را در حالت ON قراردهید تا چراغ های پشت آمپر همگی روشن باشند با این کار فن های خودرو در صورت سالم بودن همچنان به کار خود ادامه میدهند.

در قدم بعد با احتیاط کاپوت خودرو را بالا بزنید. به هیچ عنوان در این وضعیت آب بر روی موتور نریزید، زیرا به دلیل بالا بودن دمای قطعات آلمینیومی و تغیر دمای ناگهانی در اثر تماس با آب احتمال تغییر شکل آنها وجود دارد که در این صورت اصطلاحا موتور واشر میزند.

اگر دود و بخار از قسمت رادیاتور و شلنگ ها بیرون میزد ریختن آب بر روی رادیاتور هم هیچ کمکی به خنک کاری موتور نمی کند چون سیالی برای گردش بین رادیاتور و موتور وجود ندارد که موجب خنک کاری شود.

اگر دود یا بخار را با جوش آوردن موتور از قسمت کاپوت مشاهده نکردید، با حفظ خونسردی خودرو را به مکانی امن منتقل کنید، در این حالت خودرو را به هچ عنوان خاموش نکنید، بخاری را روشن کرده و در درجه آخر قرار دهید تا کمی از دمای مایع خنک کننده کم کند.

کاپوت را به سرعت بالا بزنید و بگذارید هوا در اطراف موتور به جریان بی افتد، در موتور را باز کنید تا کمی فشار از روی موتور بر داشته شود،چند لیتری آب فراهم کنید و به دقت بر روی پره های رادیاتور بریزید و مواظب باشید که به هیچ عنوان آب را بر روی موتور و قطعات آلمنیومی نریزید، با این کار اگر خوش شانس باشید و جوش آوردن موتور شما ناشی از قفل شدن ترموستات نباشد به سرعت دمای موتور کاهش می یابد و شما می توانید موتور را خاموش کرده و عیب یابی نمایید.

و اگر با ریختن آب بر روی رادیاتور دمای موتور پائین نیامد این می تواند دلیلی بر قفل شدن ترموستات و یا خرابی واترپمپ و عدم گردش آب بین رادیاتور و موتور باشد که در این حالت نیز میتوانید با رعایت نکات ذکر شده خودرو را تا رسیدن خودروهای امدادی خاموش کنید.

 3- بالا رفتن آمپر آب در سربالایی

 از دلایل بالا رفتن دمای آب در سربالایی ها می تواند خرابی پره های واتر پمپ و یا ضعیف شدن واتر پمپ باشد زیرا در حالت سربالایی موتور تحت فشار قرار می گیرد و در این حالت اگر واترپمپ ضعیف شده باشد خود را نشان می دهد و عدم گردش صحیح آب موجب بالا رفتن دمای آب در سربالایی ها می شود. البته این یکی از احتمالات است و موارد دیگر و همچنین این مورد باید توسط مکانیک بررسی شود.