شمع

شمع خودرو یکی از قطعات مهم و اصلی ماشین می‌باشد که هر چند قطعه کوچکی است، ولی بررسی و تعویض آن امری ضروری می‌باشد. هر نوع ایراد برای این قطعه که درون محفظه سیلندر قرار دارد، موجب افزایش مصرف سوخت و به دنبال آن خرابی موتور خواهد شدزیرا ایجاد .

یکی از نشانه‌های خرابی شمع خودرو این است که راننده لرزش غیرعادی خودرو را احساس می‌کند. شما می‌توانید با بررسی نشانه‌های ایراد شمع خودرو از سالم بودن یا خرابی آن آگاه شوید و با تشخیص صحیح مشکل، از اینکه هزینه‌های بیشتری متحمل شوید، جلوگیری کنید. به طور کلی از نشانه‌های مشکل شمع ماشین می‌توان به روشن نشدن موتور، شتابگیری سخت، لرزش، روشن شدن چراغ چک، سیاه شدن شمع و … اشاره کرد. 

زمان مناسب جهت تعویض شمع برای خودروهای میتوبیشی هر 75000 کیلومتر میباشد نقطه قابل توجه اینجاست که اگر این عمل مهم صورت نگیرد قطعا با مشکلات بیشتری نظیر موارد ذیل مواجه خواهید شد . 

صدای ضربه در موتور

مشاهده رسویات در سر شمع

دوده زدن و سیاه شدن شمع

گچه زدن سر شمع

چرب شدن سر شمع

خوردگی الکترود میانی شمع

مشاهده بنزین در سر شمع

ذوب شدن سر شمع و پلاتین و الکترود میانی

دفرمه شدن الکترود و پلاتین سر شمع

خرابی وایر شمع

تسمه دینام

این تسمه که در جلوی موتور قرار دارد بخش مهمی از موتور است که عملکرد قسمت های مختلف خودرو را کنترل می‌کند.

نام دیگر آن تسمه مارپیچ است که به دلیل شکل کاربرد آن می‌باشد، چرا که این تسمه دور قرقره های متفاوت پیچیده می‌شود.

این تسمه بر عملکرد اجزا متفاوتی نظیر پمپ آب، فن رادیاتور، دینام و سیستم تهویه هوا تأثیر می‌گذارد.

تسمه دینام هر بار که موتور روشن می‌شود، استفاده می‌شود و این عملیاتِ مداوم، مقدار زیادی سایش روی آن می‌گذارد.

همانند هر جزء لاستیکیِ دیگری در یک موتور، تسمه پروانه در معرض گرما قرار می‌گیرد و در نتیجه در طول زمان فرسوده خواهد شد.

بدون این تسمه، پمپ هیدرولیک، سیستم تهویه، و دینام کار نخواهند کرد.

بالا رفتن دمای موتور به علت کارنکردن پمپ آب نیز می‌تواند به موتور آسیب بزند.

از  آن رو که تسمه دینام قطعه بسیار مهمی میباشد شما با مراجعه به موقع جهت انجام سرویس های ادواری به عاملیت های مجاز و چک شدن سلامت تسمه در هر دوره توسط تکنسین ها میتوانید به راحتی و به موقع این قطعه را تعویض کرده تا هیچ زمانی به مشکل بر نخورید . 

فیلتر هواکش موتور

فیلتر هوا از تجهیزات لازم و ضروری در خودرو است. «فیلتر هوا» به موجب داشتن خاصیت جذب ذرات موجود در هوا، مانع ورود گرد و غبار و ذرات آلوده موجود در هوا به داخل موتور اتومبیل می شود. در حالت طبیعی موتور اتومبیل در قبال هر گالن سوخت از هزار گالن هوا استفاده می کند. در این صورت برای سوخت صحیح خودرو باید از «فیلتر هوا» استفاده کنیم.

برای جلوگیری از بروز مشکل در سوخت و ساز خودرو، باید بعد از گذشت مدت مشخص فیلتر هوا را عوض کرد(باید توجه داشته باشید که فیلتر هوای خودروهای میتسوبیشی در هر 10000 کیلومتر نیاز به تعویض دارد) فیلتر هوا تاثیر موثر و قابل توجهی در سوخت صحیح بنزین در خودرو را دارا میباشد و در صورت بروز انسداد در آن، هوا به درستی به سوخت نمی رسد از این رو سوخت بنزین کامل نخواهد بود و باعث می شود تا مصرف سوخت در خودرو بالا برود. محل فیلتر هوا را پیدا کنیدوقتی کاپوت ماشین را بالا بزنید به‌راحتی می‌توانید محل قرار گرفتن فیلتر هوا را بیابید.

اکثر فیلترهای هوا در داخل یک جعبه پلاستیکی مشکی روی موتور یا در قسمت جلویی موتور تعبیه شده اند.

یک لوله مکش هوا نیز به این جعبه مشکی متصل میباشد.جعبه پلاستیکی فیلتر هوا معمولاً به شکل مربع یا مستطیل طراحی شده است.

فیلتر تهویه کابین

شاید برای بسیاری این اتفاق افتاده است که زمانی که سیستم تهویه خودر را روشن می کنند در فصل گرما در فضای خودرو بوی نامطبوعی از کولر خودر به مشام می رسد، یکی از اجزا سیستم تهویه(Hvac) خودرو های جدید که معمولا جزء موارد تعویضی در دوره های سرویس  و نگهداری خودرو محسوب می گردد ، فیلتر هوای کابین خودرو می باشد.

هوای ورودی به کابین خودرو از طریق سیستم تهویه مطبوع و بخاری  توسط این قطعه  فیلتر گردیده  و از ورود ذرات ، گرد و غبار و سایر محرک های تنفسی به داخل کابین جلوگیری نموده وباعث می شود که حداکثر میزان هوای تمیز  با کمترین آلودگی و صدا از دریچه های ورودی داشبورد وارد کابین گردد.

فیلتر هوای کابین خودرو وسیله ای برای تصفیه ذرات گرفته شده از هوای ورودی مدخل سیستم تهویه خودروی شماست. این ابزار به بهبود کیفیت و تصفیه هوای داخل خودرو از هرگونه آلایندگی و ناپاکی کمک میکند. بیشتر فیلتر هوا ها ساخته شده از کاغذ (الیاف ) پلیسه دار که کاربرد مختلفی در انواع مختلف فیلتر مدیا ها دارند.فیلتر کثیف کابین خودرو باعث کارایی پایین سیستم تهویه و اتلاف توان کولر می شود.   و همچنین باعث کاهش جریان هوای داخل کابین خودرو می شود. 

مدت زمان تعویض فیلتر تهویههر 15000 کیلومتر توصیه شده است .

روغن ترمز

روغن ترمز سیالی است که وظیفه انتقال فشار از پمپ ترمز به بوستر و لنت ترمز را بر عهده دارد. این مایع بدلیل خصلت عملکرد خود باید دارای حداقل تراکم پذیری باشد. همچنین این مایع باید نسبت به حباب هوا حساس بوده و اجازه تشکیل حباب را ندهد. تبخیر روغن ترمز باید بسیار ناچیز باشد و با قطعات فلزی و پلاستیکی که با آنها در تماس است سازگاری داشته باشد . روغن ترمز بسته به سطح استاندارد نوع كيفيت و توصيه خودرو ساز به DOT3 و يا  DOT4 تقسيم بندي مي شوند كه يكي از توصيه هاي مهم جهت استفاده نوع خاصي از روغن ترمز نقطه جوش آن است در صورت استفاده از روغن ترمز نامناسب اجزاي لاستيكي و قطعات فلزي و مدار ترمز بسرعت فرسوده شده و عملكرد آن قابل اطمينان نمي باشد.

دوره زمانی روغن ترمز روی کیلومتر 45000 میباشد و نوع روغن ترمز خودروهای میتسوبیشی DOT4 میباشد .

لنت ترمز

لنت ترمز شامل دو بخش می‌شود: یک سطح محکم (کفشک لنت) که سطحی اصطکاکی (لقمه لنت) بر روی آن قرار دارد.

هنگامی که شما پدال ترمز را فشار می‌دهید، سطح اصطکاکیِ لنت به بخش داخلی و خارجیِ روتر ترمز چسبیده و به خاطر اصطکاک بین این دو بخش سرعت خودرو به طور کنترل شده کاهش پیدا می‌کند.

پس از مدت زمانی بدیهی است که سطح اصطکاکی لنت تمام شده و همین‌طور روتر ترمز نیز فرسوده می شود و در این زمان نیاز به تعویض این بخش ها خواهید داشت.

رانندگی با لنت‌های فرسوده تحت هیچ شرایطی پیشنهاد نمی‌شود و باید هرچه سریع‌تر تعویض شوند.

لنت‌های فرسوده باعث می‌شوند، مسافت بیش‌تری طول بکشد تا خودرو متوقف شود، پدال ترمز سفت نبوده و یا پائین‌تر از حد معمول قرار گیرد و قدرت ترمز به شدت کاهش یابد.

مایع خنک کننده

با شروع فصل زمستان يكي از كالاهايي كه مورد تقاضاي دارندگان خودرو قرار مي گيرد، مايعات خنك كننده موتور است كه در بازار اصطلاحاً با عنوان ضديخ شناخته مي شود. ضديخ، يك تركيب شيميايي شامل اتيلن گليكول، بازدارنده هاي خوردگي، مواد ضدكف، رنگ و آب است كه مخلوطي از آن با آب به عنوان پايين آورنده نقطه انجماد مايعات خنك كننده موتورخودرو به كار مي رود.
ضديخ همچنين به عنوان افزايش دهنده نقطه جوش آب در سيستم خنك كننده موتورهاي درون سوز نيز به كار مي رود كه مخلوط40 تا70 درصد آن در چهار فصل سال مناسب است. اجزاي تشكيل دهنده مايعات خنك كننده موتور عبارتند از: سيال پايه، بازدارنده هاي خوردگي، مواد ضدكف، آب، رنگ.

در خودروهای میتسوبیشی مایع خنک کننده انحصاری میباشد و حتما باید از قطعه اصلی ک مورد تایید شرکت میتسوبیشی موتور است استفاده کنید .

مدت زمان تعویض مایع خنک کنند موتور در خودروهای میتسوبیشی در هر 120000 کیلومتر میباشد.

سفت کن تسمه دینام

تسمه سفت کن بدین منظور تعبیه شده است تا کشش مشخصی را روی تسمه دینام ایجاد کند .

این کشش به دو صورت انجام میشود :

1-  توسط مکانیزم فنری 

2- توسط سیستم لولایی 

تسمه دینام تسمه ای تقریبا بلند میباشد که در جلو خودرو قرار دارد .تسمه سفت کن در بیرون تسمه پروانه قرار دارد تا بتواند ایجاد کشش را با فشار دادن به یک نقطه از تسمه ایجاد کند .

عموما تسمه دینام عامل انتقال انرژی به قطعاتی مانند دینام و فن خنک کن رادیاتور است .

مد نظر داشته باشید در صورت مراجعه نکردن به عاملیت های مجاز و عدم تشخیص خرابی سفت کن باعث صدمه به تسمه دینام میباشد .

سنسور هشدار

وظیفه سنسور پارک ، بررسی موقعیت مکانی خودرو و ارسال اطلاعات و هشدارهای لازم مثل میزان فاصله باقی مانده تا اجسام، به راننده است. پیام ارسالی از سوی سنسورهای پارک ، معمولاً به صورت هشدار صوتی است که در داخل کابین پخش می شود. اگر خودرو مجهز به مانیتور باشد، تصویر هم قابل رؤیت است، در غیر اینصورت، راننده با هشدارهای شنیداری اطلاعات لازم را کسب می کند. 

به محض اینکه خودرو در حالت دنده عقب قرار می گیرد، حسگرهای پارک عقب فعال می شوند. با شروع حرکت به سمت عقب نیز هر سنسور تا شعاع چند متری خود را اسکن می کند. برخی از این سنسورها، علاوه بر اعلام موقعیت مکانی خودروی مربوطه و میزان فاصله اش با اجسام بیرونی، جهت و سرعت حرکت تمامی اجسام یا افرادی که در اطراف خودرو و در حال نزدیک شدن به آن هستند را نیز محاسبه می کنند. خاطرتان باشد که سنسور پارک سپر جلو زمانی فعال می شود که دنده ی شما در موقعیت حرکت رو به جلو قرار بگیرد.

فیلتر روغن

وظیفه فیلتر روغن نیز مانند فیلتر هوا این است که باید ناخالصی های روغن موتور و براده های فلزی که از موتور جدا می شوند را بگیرد و مانع ورود آن ها به موتور خودرو شود. بعبارتی دیگر فیلتر روغن ،روغن موتور را از تمام ذرات ناخالصی که برای موتور مضر است، پاکسازی می کند و نقش مهمی در سالم ماندن موتور و نیز پیستون ها و سیلندرها ایفا می کند.

نحوه عملکرد فیلتر روغن در موتور خودرو چگونه است؟

موتور به وسیله پمپ تعبیه شده در آن، روغن را به مخزنی هدایت می‌کند که فیلتر در آن قرار گرفته است. روغن از طریق سوراخ هایی که در بالای آن تعبیه شده وارد فیلتر و بخش پاک کنندگی خواهد شد.

در خودروهای میتوبیشی هر 4 ماه و یا هر 5000 کیلومتر میبایست فیلتر روغن تعویض گردد .