علاوه بر انسداد مسیرها و مجراهای روغن، جرم ها موجب چسبیدن رینگ پیستون ها به دیواره سیلندر می شوند. چسبیدن رینگ پیستون ها به دیواره سیلندر در مقابل حرکت رفت و برگشتی پیستون مقاومت می کند و از بازده و قدرت موتور می کاهد. از دیگر مضرات انباشت جرم ها در سوپاپ ها نمایان می شود، به این صورت که جرم ها در بالای سرسیلندر انباشته می شوند و در برابر حرکت سوپاپ ها از خود مقاومت نشان می دهند. به این ترتیب، عمل باز و بسته شدن سوپاپ توسط میل بادامک به خوبی و روانی سابق صورت نمی گیرد.
از علل جرم دار شدن موتور می توان به عوامل زیر اشاره کرد:
۱- سفرهای مکرر کوتاه با خودرو که در طی این سفرها مهلت کافی برای گرم شدن روغن و بخار شدن رطوبت وجود ندارد.
۲- ورود گرد و خاک به درون موتور از طریق مکش هوا که کثیف بودن فیلتر هوا، خراب بودن درز بندهای هواکش و وجود ریزگردها در هوا می تواند از عوامل آن باشد.
۳- رقیق بودن سوخت مصرفی
۴- گرمای زیاد که موجب شکسته شدن مولکول های روغن می شود.
به کارگیری شوینده های موتور موجب می شود جرم ها و کثیفی های موتور چسبندگی خود را از دست دهند، به ذرات کوچک تری تبدیل شوند و در نهایت، هنگام انجام سرویس های دوره ای و حین تعویض روغن از موتور خارج شوند. به کارگیری شوینده های موتور در خودروهایی که عمر و یا کارکرد بالایی دارند کار مناسبی نیست، زیرا جرم ها و کثیفی های موجود در مجموعه موتور در قسمت هایی مانند درزبندها (Gaskets) و کاسه نمدها انباشته می شوند و آن نواحی را کاملاً پوشش می دهند. وضعیت کاسه نمدها و درزبندها نیز به علت عمر و کارکرد بالا مناسب نیست و کارایی سابق را ندارند. بنابراین با استفاده از شوینده های موتور، جرم های موجود در آن نواحی شسته می شود و به این ترتیب، پوششی از جرم ها و کثیفی ها که موجب می شد روغن در جریان از آن نواحی به بیرون نشت نکند از بین می رود و به علت فرسودگی کاسه نمدها و درزبندهای موتور خودرو شروع به روغن ریزی می کند. پس از این اتفاق بسیاری نتیجه می گیرند که به طور کلی به کارگیری شوینده های موتور موجب نشت روغن می شود، اما این مسئله که قطعات مصرفی مسدودکننده فرسوده شده اند را در نظر نمی گیرند.
در صورتی که موتور خودروی شما جرم دار شده است و از سویی، کارکرد بالایی هم دارد، ابتدا نسبت به بررسی درزبندها و کاسه نمدها اقدام کنید و در صورت نیاز آن ها را تعویض کنید. سپس از شوینده های موتور برای از بین بردن جرم ها استفاده کنید، زیرا در صورت سهل انگاری و نادیده گرفتن جرم ها، آن ها به مرور سفت تر شده و به ماده ای قیر مانند تبدیل می شوند.
اگر خودروی دست دومی را به تازگی خریداری کرده اید در ابتدا آن را به تعمیرکار نشان دهید تا در صورت وجود جرم در موتور، شما را آگاه سازد و نسبت به شستوشوی آن اقدام کنید. برخی اوقات پس از خرید خودروی دست دوم، جرم درون موتور به حدی نیست که مشکل آفرین باشد. در این صورت هم بهتر است از شوینده موتور استفاده کنید، زیرا خودروی مورد نظر مدت ها تحت کنترل فرد دیگری بوده است و شما کاملاً از نحوه رانندگی و به موقع بودن سرویس های دوره ای آن آگاهی ندارید، به همین دلیل بهتر است شستوشوی موتور و تعویض روغن و فیلتر روغن انجام شود.
برخی معتقدند که شستوشوی موتور موجب می شود جرم ها پس از حل شدن، در مجراهای موجود در موتور گیر کنند و آن مجراها را مسدود کنند. باید گفته شود که استفاده از شستوشو دهنده مناسب موجب می شود جرم ها در ابعاد مولکولی شکسته شوند تا در مجراها گیر نکنند.
به طور کلی استفاده از شوینده های موتور فوایدی را به همراه دارد که عبارتند از:
۱- آماده کردن موتور برای روغن جدید
۲- کمک به کاهش مصرف سوخت
۳- کاهش آلاینده های محیط زیستی
۴- عملکرد مناسب روغن در کاهش دمای موتور و روانکاری قطعات متحرک
در پایان باید گفته شود که در صورت تعویض به موقع روغن و فیلتر روغن، و جلوگیری از به وجود آمدن ۴ شرایط بالا (پاراگراف دوم متن) می توان از به وجود آمدن جرم در موتور و کاهش افت قدرت ناشی از آن جلوگیری کرد.
دیدگاه خود را بنویسید