در بیشتر خودروهای امروزی با لیست بلندی از تجهیزات کمکی راننده روبرو هستیم.
این تجهیزات به منظور افزایش راندمان خودرو، افزایش قابلیت اطمینان و نیز کاهش اثرات خطاهای راننده ساخته شده و بر روی خودروها نصب میگردند . سیستم کنترل کشش (Traction Control) یکی از مهم ترین و پر استفاده ترین این سیستمها در خودروهای امروزی است. در این مطلب قصد داریم این سامانه را به طور کامل معرفی نموده و عملکرد آن را به صورت دقیق تر بررسی نماییم.
سیستم کنترل کشش (TCS) یکی از انقلابهای سیستماتیک در بحث خودرو هست که کارایی بسیار زیاد آن باعث شده است ما در همراهمکانیک شما را با این سیستم آشنا کنیم. خیلی وقتها دیدهاید که به دلیل شرایط بد آب و هوا و لغزنده بودن جادهها، خودروهایی در هنگام پیچیدن و حتی حرکت عادی دچار هرزگردی میشوند و تعادل خودرو از دست راننده خارج میشود. البته که گاز دادن زیاد عاملیاست که این حادثه را به سمت رخ دادن سوق میدهد. با توجه به پیامدها و خطراتی که برای این مسئله پیش آمده، شرکتهای خودروسازی از سالیان قبل به این فکر افتادند که با آوردن سیستم جدیدی در خودروهای خود، از بهروز حوادث برای مشتریهای خود جلوگیری کنند.
TCS که مخفف Traction Control System هست به معنی سیستم کنترل کشش هست و باعث میشود تا خودرو در جادههای لغزنده تعادل خود را حفظ نماید. در حال حاضر، تمامی شرکتهای خودروسازی بزرگ جهان مانند : بی ام و، مرسدس بنز، تویوتا، کیا و … از این سیستم در خودروهای خود استفاده میکنند.
ترکشن کنترل طراحی شده تا هنگام از دست رفتن چسبندگی چرخ های محرک خودرو، به بازگشت این چسبندگی و سهولت کنترل خودرو کمک کند.
در واقع این سیستم هر زمانی که چرخها اصطکاک کافی با زمین، برای انتقال گشتاور موتور خودرو به جاده را نداشته باشند، وارد عمل میشود.
به بیان ساده تر، اگر نیرویی که از موتور به لاستیک اعمال می شود، از میزانی که لاستیک می تواند به زمین انتقال دهد بیشتر باشد،لاستیک چسبندگی خود را از دست می دهد و چرخ ها دچار هرزگردی میشوند. این وضعیت معمولا در حین شتاب گرفتن، یا در شرایط جوی نامناسب(برفی-بارانی)، یا در شرایط رانندگی خارج جاده و بر روی زمینی سنگلاخی، گلی و... پیشمیآید. این شرایط میتواند به واماندگی خودرو و ناتوانی در جابجایی، یا از دست رفتن کنترل خودرو و خروج از مسیر امن (کم یا بیش فرمانی) منجر شود.
در خودروهای دیفرانسیل جلو ، هرزگردی چرخ ها عموما باعث پیش آمدن کم فرمانی و حرکت خودرو به سمت خارج پیچ میشود، در خودروهای دیفرانسیل عقب نیز، هرزگردی موجب بروز بیشفرمانی و حرکت خودرو به سمت داخل پیچ، یا حتی اسپین شدن خودرو(پیچش خودرو به دور خود) میشود.
برای جلوگیری از این شرایط، ترکشن کنترل یا همان سیستم کنترل کشش برای خودروها استفاده میشود.
در این شرایط عملکرد سیستم کنترل کشش و کنترل پایداری بسیار شبیه به هم خواهد بود با این تفاوت که کنترل کشش سعی در جلوگیری از وقوع بیش یا کم فرمانی دارد تا خودرو از مسیر خود خارج نشود ، اما سیستم کنترل پایداری، در صورتی که خودرو از مسیر خارج شود، برای بازگرداندن آن به مسیر اصلی تلاش خواهد کرد.
سیستم کنترل کشش یا همان TCS با توجه به قطعات خود میتواند به میزان پایداری خودرو دستیابی پیدا کند. اگر از عملکرد سیستم ترمزی ABS در هنگام حرکت و شتابگیری آشنایی داشته باشید، میتوان گفت سیستم کنترل کشش (TCS) نیز به همین شکل هست. درکل میتوان گفت ABS و سیستم کنترل کشش (TCS) در یک خودرو مکمل هم هستند و خودرویی پیدا نمیشود که تازه تولید شده باشد و با نداشتن این سیستم پیشرفته بتواند بیشترین امتیاز را در تستهای ایمنی دریافت کند.
TCS با کمک سیستم ترمز ABS میتواند با عملکرد خود، گشتاور اعمال شده بر روی چرخها را کنترل کند و در کنار حفظ تعادل کمک میکند تا دور موتور نیز عملکردی متعادل داشته باشد.
همانطور که در بخش قبلی اشاره شد، عملکرد خوب سیستم کنترل کشش (TCS) مستلزم سنسورهایی است که بر روی چرخها تعبیه شده است. این سنسورها اگر احساس خطر کنند به کامپیوتر خودرو اعلام میکنند و واحد کنترل خودرو در ابتدا ABS را صدا میزند تا به کمک TCS بتوانند به خودرو یاری برسانند. ترمزهای ABS وارد ماجرا میشوند و با توجه به نیاز هر چرخ به ترمز، به صورت اتوماتیک نیرویی به چرخها وارد میکنند. نتیجه این روند، هدف سیستم کنترل کشش (TCS) هست و خودرو بدون هیچ هرزگردی به راه خود ادامه میدهد.سیستم کنترل کشش کاری با برف ندارد !
سیستم کنترل کشش (TCS) عملکردی عالی دارد که اگر رانندهای مجرب این سیستم را نیز تجربه کند از میزان اهمیت TCS کاملا حیرتزده میشود. اما ناخداگاه این فکر به راننده القا میشود که در برف نیز سیستم کنترل کشش میتواند به حرکت خودرو کمک کند.
اما باید بگوئیم اصلا اینطور نیست و بارها مشاهده شده که راننده با توجه به سابقه درخشان سیستم کنترل کشش، در برفهای سنگین نیز، خودروی خود را به بیرون برده و در برف گیر میکند. البته که این سیستم کارآمد در هنگام لیز خوردن بر روی سطوح برفی نیز به یاری راننده میرسد اما اگر خودرو در برف گیر کند دیگر کاری از این سیستم برنمیآید.
هیچوقت سیستم کنترل کشش را غیرفعال نکنید
الو میتسوبیشی عملکرد ترکشن کنترل به طور کلی به دو مرحله کلی تقسیم میکند ، مرحله نخست تشخیص هرزگردی چرخ های محرک خودرو است و مرحله دوم، انجام راهکارهایی برای کنترل شرایط.
مرحله نخست تقریبا در تمام خودروها مکانیزم یکسانی دارد، در حال حاضر تقریبا تمام خودروهایی که حداقل استانداردهای ایمنی را داشته باشند، مجهز به سیستم ترمز ضدقفل (ABS) هستند، در این سیستم، برای هر چرخ سنسورهایی نصب شده تا سرعت گردش هر چرخ به صورت مداوم رصد شود، سیستم ترکشن کنترل نیز از اطلاعات واصله از همین سنسورها برای تشخیص شرایط هرزگردی استفاده میکند.
شباهت سیستم های ABS و TCS نیز در اینجاست که هردو وظیفه جلوگیری از لیز خوردن چرخ هارا بر عهده دارند، ترمز ضد قفل وظیفه جلوگیری از لیز خوردن هر4 چرخ خودرو در زمان ترمز گیری را بر عهده دارد، اما TCS از لیز خوردن لاستیکهای محرک خودرو در هنگام گاز دادن جلوگیری میکند.
اگر اطلاعات سنسور ABS، نشان دهند سرعت یک چرخ به صفر رسیده در حالی که دیگر چرخ ها در حال حرکت هستند، سیستم ABS وارد مدار میشود، اما اگر این سنسورها نشان دهند سرعت یک، یا چند چرخ محرک خودرو از دیگر چرخ ها بیشتر شده، آنگاه سیستم کنترل کشش یا TCS وارد عمل میگردد.
اما مرحله دوم اقدامات سیستم کنترل کشش،در خودروهای مختلف، مکانیزمهای مختلفی دارد و عملکرد آن در هر خودرو، شامل یک یا چند مورد میباشد.
تمام راهکارهایی که سیستم کنترل کشش برای بازگرداندن چسبندگی چرخ های محرک خودرو انجام میدهد، سعی در کاهش یا کنترل گشتاوری که به چرخ ها میرسند دارند و برای اینکار، به طور کل چند اقدام زیر ممکن است انجام شوند:
1 - اعمال نیروی ترمز روی یک یا چند چرخ
2 - ایجاد تغییر در زمان جرقه زنی شمع در یک یا چند سیلندر
3 - ایجاد تغییرات در سیستم پاشش سوخت یک یا چند سیلندر
4 - بستن دریچه گاز خودرو (در خودروهایی که دریچه گاز برقی دارند)
5 - کاهش بوست(فشار) توربو یا سوپر شارژر در خودروهایی که به این سیستم ها مجهزند.
راهکار اول در صورتی کارایی دارد که فقط یکی از چرخ های محور محرک خودرو دچار هرزگردی شده باشد، اما 4 مورد بعدی، در صورتی کارایی دارد که هر دو چرخ محور محرک خودرو دچار هرزگردی شوند.
این سیستم تقریبا بر روی اکثر خودروهای تولیدی امروز وجود دارد.
کنترل کشش، از جمله سیستم هایی است که به صورت پیش فرض و از زمان استارت خوردن خودرو فعال است.
در برخی خودروها اما امکان خاموش کردن این سیستم برای راننده فراهم شده
سیستم کنترل کشش (TCS) به طور کلی چه وظایفی دارد؟
اکثر خودروهای آلمانی از سیستم TCS به همراه ABS یاری میگیرند. البته که وظایف مشخص شدهای نیز برای این سیستم در تمامی خودروهای جهانی وجود دارد که میتوان به موارد زیر اشاره نمود :
- در هنگام شتابهای زیادی که خودرو به خود میگیرد، سیستم کنترل کشش (TCS) باید از لغزش چرخها جلوگیری کند.
- چرخهای خودرو اگر در جادههای لغزنده جرکت کند، باید TCS از هرزگردی چرخهای درحال حرکت جلوگیری کند.
- اگر چرخهای خودرو در گل، یخ و شن گیر کرده باشد، سیستم کنترل کشش باید به کمک چرخها بیاید و خودرو را از آن شرایط نجات دهد.
سیستم کنترل کشش، بخشی استهلاک پذیر
سیستم کنترل کشش، دارای سنسورهای فعالی است که بر روی چرخها دیده میشود. این سنسور در جادههایی که نوسانات زیادی دارد گاهی اوقات دچار خرابیهایی میشود. البته که پس از خرابی این سنسور و بهطور کل این سیستم، در اکثر خودروها صداهایی وارد کابین میشود که میتوان از خرابی این سیستم کارآمد اطلاع پیدا کرد. البته که باید بدانید این سیستم در کنار کمک بزرگی که به شما میکند کمی حساس است.
حساسیت سیستم کنترل کشش (TCS) نیز کاملا بهجا است و با توجه به کارایی زیادی که دارد، یکی از بخشهایی است که استهلاک زیادی دارد. بهتر است چندباری در طی سال خودروی خود را پیش کارشناس مربوطه ببرید و از سالم بودن این سیستم مهم اطلاع پیدا کنید تا از بروز خطراتی برای خود و دیگران جلوگیری کنید. البته که باید به یاد داشت هر چه قدر هم این سیستم کارآمد باشد بهتر است تا حد ممکن از رفت و آمد زیاد در سطوح بسیار ناهموار جلوگیری کرد تا بتوان رضایت بیشتری نیز از سیستم کنترل کشش (TCS) داشت.
برگرفته از سایت https://car.ir/ و https://www.hamrah-mechanic.com/
دیدگاه خود را بنویسید