تفاوت اتومبیل انژکتوری با کاربراتوری
برای اینکه بتوانیم به فرق ماشین کاربراتوری با انژکتوری بهتر پی ببریم باید یک مقایسه در بخشهای مختلف انجام دهیم. اما قبل از آن بهتر است که بدانید نام انژکتوری و کاربراتوری به سیستم سوخت رسانی اتومبیل گفته میشود ماشین بدون آن کار نخواهد کرد.
آشنایی با موتورهای کاربراتوری
کاربراتور یکی از مهمترین قطعات در سیستم سوخترسانی کاربراتوری محسوب میشود و وظیفه اصلی این قطعه تهیه مخلوط مناسبی از هوا و سوخت برای شرایط مختلف است. کاربراتور برای کار کردن احتیاج به خلا در مجرای خروجی سوخت دارد و این کار به وسیله قسمتی از بدنه که با نام «ونتوری» شناخته میشود، صورت میگیرد.
هنگامی که صفحه گاز (دریچه گاز) باز است، هوا به وسیله مکش سیلندر به داخل کاربراتور وارد میشود و در این فضا (ونتوری) جریان پیدا میکند. زمانیکه هوا از ونتوری عبور میکند، به دلیل کاهش سطح مقطع، سرعت هوا افزایش و فشار ونتوری کاهش پیدا میکند و این امر منجر به ایجاد خلا میشود؛ پس از اتصال مجرای سوخت به این قسمت، سوخت با هوا مخلوط شده و وارد سیلندر میشود تا از این طریق اشتعال صورت گیرد.
کاربراتورها دارای انواع و اقسام مدلها هستند و براساس جهت حرکت سوخت، ونتوری و تعداد دهانه تقسیمبندی میشوند. در قسمت زیر به معرفی انواع کاربراتورها میپردازیم:
انواع کاربراتور براساس جهت حرکت سوخت
– کاربراتور با جریان هوا از بالا به پایین
– کاربراتور با جریان هوا از پایین به بالا
– کاربراتور با جریان هوای افقی
انواع کاربراتور براساس ونتوری
– ونتوری ثابت
– ونتوری متغیر
انواع کاربراتور براساس تعداد دهانه
– یک دهانه
– دو دهانه
– چهار دهانه
به طور کلی کاربراتورها دارای دو وظیفه اصلی هستند. این وظایف به شرح زیر است:
– مخلوط کردن سوخت و هوا با نسبت ترکیبی مشخص برای ورود به سیلندر
– توزیع و پخش سوخت پودر شده به میزان برابر در میان سیلندرهای موتور
با توجه به این که سیستمهای کاربراتوری دیگر در خودروسازی استفاده نمیشوند ولی اکثر موتورسیکلتهای موجود در کشور به این سیستم سوخترسانی مجهز هستند. در این قسمت به مزایای موتور کاربراتوری میپردازیم. این مزایا شامل موارد زیر است:
– تعمیرات راحت
– هزینه کم تعمیرات در زمانی خرابی سیستم
– امکان تعمیر بدون نیاز به لوازم الکترونیکی مخصوص
– هزینه کمتر تولید این سیستم نسبت به سیستمهای انژکتوری
سیستم سوخترسانی کاربراتور در کنار مزایایی که دارد، معایبی هم دارد و این موضوع سبب شده تا در حال حاضر استفاده از سیستمهای سوخترسانی کاربراتوری در میان سازندگان خودرو منسوخ شده و بهکارگیری سیستمهای سوخترسانی انژکتوری رواج پیدا کرده است. این معایب شامل موارد زیر است:
– امکان خفگی کاربراتور
– وابسته بودن شدید کاربراتور به شرایط محیطی
– متناسب نشدن میزان مخلوط هوا و سوخت
– توزیع غیر یکنواخت سوخت به سیلندرها
– قدرت کمتر موتور کاربراتور نسبت به موتور انژکتوری
– تنظیم سخت سیستم جرقهزنی
– آلایندگی بیشتر نسبت به موتور انژکتوری
– وابستگی به نوع بنزین و عدد اکتان آن
– وجود ارتعاشات و ضربههای بیشتر در مقایسه با موتور انژکتوری
در حقیقت این معایب از جمله تفاوت موتور کاربراتور با انژکتور محسوب میشوند که سبب شدهاند تا خودروسازان به استفاده از سیستمهای انژکتوری روی آورند.
موتورهای انژکتوری از نظر عملکرد تفاوت خاصی با موتورهای کاربراتوری ندارند ولی به دلیل اجزای مختلف و پیشرفته انژکتور، عملکرد آن به صورت دقیقتر و بهینهتر صورت میگیرد. در موتورهای انژکتور دو نوع سیستم تزریق سوخت زیر وجود دارد:
– سیستم سوخترسانی مستقیم
– سیستم سوخترسانی غیر مستقیم
با توجه به این که سیستم سوخترسانی مستقیم جدیدتر است ولی در اکثر خودروهای انژکتوری از سیستم سوخترسانی غیر مستقیم استفاده میشود.
اکثر خودروهای تولیدی جدید به سیستم سوخترسانی انژکتور مجهز هستند ولی این دلیلی بر بیعیب و نقص بودن این نوع سیستم سوخترسانی نیست؛ از همین رو در این قسمت به معایب موتور انژکتور میپردازیم. این معایب شامل موارد زیر است:
– بالا بودن هزینههای مربوط به تولید و تعمیرات در این سیستم سوخترسانی
– نیاز به ابزارهای مخصوص برای تعمیر موتور انژکتور
– نیاز به نگهداری طولانی مدت
– نیاز به صافی بنزین دقیقتر و بنزین باکیفیتتر نسبت به موتور کاربراتوری
مزایای زیادی که موتورهای انژکتوری دارند، سبب شده تا خودروسازان نسبت به استفاده از این موتور در مقایسه با موتورهای کاربراتوری تمایل بیشتری نشان دهند. برخی از مزایای موتور انژکتوری به شرح زیر است:
– کمک به کاهش آلایندگی هوا
– کاهش مصرف سوخت
– حجم ثابت هوای ورودی
– افزایش راندمان حجمی و حرارتی موتور انژکتوری
– ارتعاشات و ضربههای کمتر موتور انژکتوری
– بهبود در عملکرد و افزایش گشتاور و توان خروجی موتور انژکتوری
– نیاز نداشتن به ساسات
– روشن شدن بهتر و سریعتر موتور انژکتوری در هوای سرد
۱. فرق مصرف سوخت موتور کاربراتوری و انژکتوری
اتومبیلهای انژکتوری به علت تکنولوژی پیشرفتهای که دارند از مصرف سوخت کمتری برخوردارند. دلیل این امر هم در درجه اول وجود یک سیستم تزریق سوخت در موتوهای انژکتوری است که از طریق ایسییو کنترل میشود. این در حالی است که در سیستمهای کاربراتوری چنین چیزی وجود ندارد و مصرف سوخت بیشتر است. اما موضوع دیگر نحوه پاشش سوخت در موتورهای انژکتوری است که با فشار بالا و به صوت پودری صورت میگیرد، این موضوع باعث کاهش مصرف سوخت میشود. نبود چنین سیستمی در اتومبیلهای کاربراتوری مصرف آن ها را بالا برده است.
۲. تولید آلودگی در موتورهای انژکتوری بیشتر است یا موتورهای کاربراتوری؟
به هر میزانی که مصرف سوخت بیشتر باشد میزان تولید آلایندگیها هم توسط موتور اتومبیل بیشتر خواهد بود. با توجه به مصرف سوخت بیشتر موتورهای کاربراتوری تولید آلایندگیها توسط این نوع موتورها هم بیشتر است.
۳. قدرت موتور انژکتوری بیشتر است یا کاربراتوری؟
تکنولوژی سیستم انژکتوری جدیدتر از کاربراتوری است و همین موضوع هم باعث شده تا قدرت موتورهای انژکتوری به طور میانگین ۱۰ درصد از موتورهای کاربراتوری بیشتر باشد. در موتورهای انژکتوری سوخت رسانی به هر شیلندر به شکلی جداگانه صورت میگیرد. و میزان پاشش سوخت توسط ایسییو اتومبیل تعیین میشود. همین تکنولوژی به کار رفته در مورتورهای انژکتوری باعث نرمتر شدن عملکرد موتور میشود.
۴. تنظیم بهتر انژکتوری نسبت به کاربراتوری
یکی از ویژگیهای بارز موتورهای انژکتوری تطبیق پذر بودن آنها با تغییر شرایط است. این موتورها نیاز به تنظیم کمتری نسبت به نوع کاربراتوری دارند. موتورهای کاربراتوری با تغییر شرایط آب و هوایی مانند کاهش فاصله از سطح دریا نیاز به تنظیم دوباره دلکو دارند. این در حالی است که موتورهای انژکتوری با داشتن سنسور به راحتی با تغییر شرایط میتوانند تنظیمات لازم برای موتور را انجام بدهند.
۵. با خبر شدن از مشکل در موتورهای انژکتوری توسط چراغ چک
وجود یک سیستم مانند ایسییو در موتورهای انژکتوری باعث شده که سنسورها بتوانند وجود هر ایرادی را تشخیص داده و با اطلاع رسانی به سیستم چراغ چک را روشن کنند. چنین چیزی در سیستم کاربراتوری وجود ندارد و مشکل باید توسط انسان مشخص شود. همچنین در سیستمهای کاربراتوری ساسات وجود دارد که باعث خفگی میشود اما در مدل انژکتوری چنین مشکلاتی وجود ندارد.
۶. عیب یابی و تعمیر سیستم انژکتوری و کاربراتوری
سیستمهای کاربراتوری به مراتب از سیستمهای انژکتوری سادهتر هستند. همین موضوع هم باعث شده تا عیب یابی آنها به نسبت سیستمهای انژکتوری سادهتر باشد. در صورتی که موتور انژکتوری با مشکلات جدی مواجه شود نیاز به تعمیرکار ماهر به همراه سیستمهای کامیپوتری است تا بتواند عیب رخ داده را پیدا کرده تعمیر کند. تعمیر موتورهای انژکتوری به مراتب سختتر از موتورهای کاربراتوری است.
۷. سرویس و نگهداری موتورهای انژکتوری و کاربراتوری به چه شکل است؟
در صورتی که اتومبیل کاربراتوری دارید باید به مراتب نگهداری و توجه بیشتری به آن کنید. وجود قطعات بیشتر مکانیکی در این نوع موتورهای باعث شده که موتورهای کاربراتوری نسبت به موتورهای انژکتوری نیاز به سرویس و بازدید بیشتری داشته باشند.
۸. هزینه های کدام موتور بیشتر است؟
هزینه قطعات و تعمیر سیستمهای انژکتوری به علت وجود بخشهای مختلف و زیاد به نسبت سیستمهای کاربراتوری بیشتر است. به همین دلیل در صورت بروز مشکل در سیستمهای انژکتوری برای تعمیر باید هزینه بیشتری را بپردازید. همچنین قطعات سیستمهای انژکتوری به علت اینکه جدیدتر هستند از قیمت بالاتری برخوردار هستند.
۹. ظاهر موتور انژکتوری و کاربراتوری
سادگی ظاهری موتورهایی که دارای سیستم سوخت رسانی کاربراتوری هستند باعث شده تا زیبایی بیشتری نسبت به موتورهای انژکتوری داشته باشد. همین موضع باعث شده تا کاپوت برخی از خودروهای اسپرت کاربراتوری شیشهای باشند. موتورهای انژکتوری به دلیل شلوغی که دارند زیبایی چندانی برخوردار نیستند و حتی شرکتهای بزرک خودرو سازی روی بخشهایی از آنها از کاور پلاستیکی استفاده کنند.
در این مقاله به طور کامل فرق ماشین کاربراتوری با انژکتوری را عنوان کردیم. هرچند که سیستم کاربراتوری دیگر به صورت گستردهای استفاده نمیشود اما همچنان در تولید موتورسیکلتها، هواپیماهای سبک و خودروهای باربری تجاری مورد استفاده قرار میگیرد. با ما در سایت الو میتسوبیشی همراه باشید .
برگرفته از سایت https://turboyadak.com/ و https://www.khodrobank.com/
دیدگاه خود را بنویسید