اگر خودروی برقی یا هیبریدی دارید، پیدا کردن راه‌هایی برای شارژ آن بسیار مهم است. شارژرهای مختلفی برای تامین انرژی مورد نیاز خودرو وجود دارد که برخی از آنها کندتر از سایرین است. شما می‌توانید به طور منظم وسیله نقلیه خود را در خانه از طریق یک پریز برق یا ایستگاه شارژ، شارژ کنید تا باتری خودرو تا حد امکان پر شود.

ایستگاه‌های شارژ عمومی هنوز در ایران غیر معمول است و در همه جا وجود ندارند، بنابراین در هنگام سفر در جاده‌ها حتما برنامه ریزی داشته باشید تا با مشکل خالی شدن شارژ مواجه نشوید. از اپلیکیشن‌های موجود برای پیدا کردن جایگاه‌های شارژ خودروی برقی استفاده کنید؛ ممکن است در شهر یا منطقۀ شما، ایستگاه‌های شارژ رایگان وجود داشته باشد. نحوه شارژ خودروهای برقی تفاوت‌هایی دارد و در این خودروها شاهد سه سطح برای شارژ باتری خودرو هستیم:

شارژ انواع خودروهای هیبریدی

خودروهای هیبریدی

این خودرو دارای دو موتور الکتریکی و بنزینی می باشد که باعث کاهش مصرف سوخت می شود. ولی راننده همواره باید مواظب خالی شدن باک بنزین باشد. فولکس واگن جِتا، تویوتا پریوس در این دسته قرار دارند.

طریقه شارژ هر 3 نوع خودروی هیبریدی که معرفی شده، با یکدیگر متفاوت است.

  • خودروهای هیبریدی عادی توسط یک پریز سه شاخه برق و یک شارژر 120ولتی شارژ می گردند که این پروسه حدود 20ساعت زمان می برد.

خودروهای اتصالی هیبریدی

بیشتر به خودروهای تمام الکتریکی شبیه است. مانند شورلت. موتور بنزینی خودرو نقش یک ژنراتور را برای شارژ مجدد باتری الکتریکی خودرو انجام می‌‌دهد.

  • ولتاژ شارژر خودروهای هیبریدی نوع دوم (اتصالی-پلاگین) حدودا 240ولت می باشد و زمان شارژ آن را تا حدود 8 الی 12 ساعت کاهش می دهد.

خودروهای تمام الکتریکی

نیسان لیف یا تسلا مدل اس را می‌توان از خودروهای تمام الکتریکی دانست، راننده باید باتری خودروهای کاملاً الکتریکی را در منزل یا ایستگاه‌های مخصوص این کار که در جاده قرار دارند شارژ کرده و به مسیر خود ادامه دهد.

مسافت زیادی را نمی‌توانند طی کنند و در نتیجه بیشتر برای سفرهای درون شهری از این خودروها استفاده می‌شود. چیزی حدود ۲۵۰ کیلومتر را با یک بار شارژ طی می‌کنند.

  • ماشین های تمام الکتریکی (برقی) بدلیل تک موتوره بودن نیاز بسیار زیادی به شارژ برقی دارند بنابراین شارژر تعبیه شده برای آنها 480 ولت است و در کمتر از 30 دقیقه 80% از باطری خودرو شارژ می شود.


چگونگی شارژ ماشین های هیبریدی

همان گونه که مطلع هستید ماشین های هیبریدی در کشورهای مختلف عرضه شده اند که هم اکنون این اتومبیل ها را در کشور خود با برندهای مختلف شاهد هستیم. اما به دلیل تعداد کم این اتومبیل ها نسبت به اتومبیل های بنزینی، هنوز ایستگاه های شارژ عمومی برای این دسته از اتومبیل ها هنوز ساخته نشده است.

با این وجود اگر شما یک اتومبیل هیبریدی دارید، باید همیشه شارژر را همراه خود داشته باشید ( در صورت ممکن ) و یا قبل از خارج شدن از خانه، آنرا بصورت کامل شارژ کنید.

شارژ اتومبیل های هیبریدی کار اسانی می باشد چرا که در ابتدا شما نیاز به شارژر متناسب با اتومبیل و همچنین میزان ولتاژ دریافتی خانه خود دارید که باید توسط خودتان یا برای اطمینان بیشتر توسط نیرو برقکار وصل شود و سپس با استفاده از شارژر و باز کردن درب جایگاه شارژ باتری اتومبیل ( مراجعه به دفترچه ماشین ) شروع به شارژ کردن اتومبیل هیبریدی خود کنید.

اما شارژر اتومبیل های هیبریدی بطور کلی به 3 سطح تقسیم می شوند که شامل موارد زیر می باشند؛


1- سطح یک ( ولتاژ 120 ولت )

ساده ترین راه برای شارژ یک ماشین برقی استفاده از پریزهای برق استاندارد شهری می باشد و به همین دلیل اکثر اتومبیل های هیبریدی دارای شارژر سطح یک هستند و گرچه روند خیلی سریع نیست، اما ارزان ترین روش برای شارژ باتری می باشد. با این وجود اگر شما می خواهید با استفاده از شارژرهای سطح یک ماشین هیبریدی خود را شارژ کنید، باید با یک سری از نکات آشنا شوید که عبارتند از؛

  • با استفاده از شارژر سطح یک، یک باتری خالی می تواند بطور متوسط در طی 16 الی 20 ساعت فول شارژ شود.
  • شارژر سطح یک، مناسب ترین شارژر برای اتومبیل های هیبریدی می باشد که می توانید آنرا به هر نقطه از شهر وصل کنید.

2- سطح دو ( ولتاژ 240 ولت )

با استفاده از شارژر سطح دو، مدت زمان شارژ نسبت به شارژر سطح یک نصف خواهد شد و بی شک راه حل مناسب برای شارژر نگه داشتن اتومبیل شما خواهد بود. اما بزرگترین مشکلی که وجود دارد عدم دسترسی به پریزهای 240 ولت و نادر بودن آنها می باشد. اما از آنجایی که در کشور ما معمولا برق سطح شهری 220 ولت می باشد، این شارژرها طبیعتا پاسخگو نیاز شما نخواهند بود و در صورت استفاده می تواند به سیستم برق کشی ساختمان شما آسیب بزند.

از این رو اگر شما تمایل به استفاده از این نوع شارژرها دارید، می توانید از سازمان های مربوطه درخواست برق بیشتری دهید تا با استفاده از سیم ها و کابل های قدرتمند که به خانه شما متصل خواهند شد، بتوانید از این شارژر استفاده کنید. با این حال اگر قصد استفاده از این شارژرها را دارید باید با نکات زیر آشنا باشید؛

  • با استفاده از شارژرهای سطح دو، ماشین هیبریدی شما در طی 8 ساعت می تواند فول شارژ شود که بهترین روش برای شارژ اتومبیل هیبریدی در خانه می باشد.
  • شارژؤهای سطح دو در اتومبیل شما وجود ندارد و اگر شما قصد استفاده از این شارژرها را دارید باید از فروشگاه های مربوطه خریداری کنید و سپس یک برقکار آن را نصب کند.

3- سطح سه ( 480 ولت )

برخی از ایستگاه های شارژ ماشین های هیبریدی که در کشورهای خاصی در حال استفاده هستند، مجهز به شارژر سطح 3 که برای کار نیاز به 480 ولت برق دارد، می باشند که جالب است بدانید با استفاده از این شارژرها، می توانید ظرف مدت 30 دقیقه باتری را از صفر تا 100 پر کنید!!

این واقعا خارق العاده می باشد که در آینده ای نه چندان دور در تمام سطح جهان نصب شوند، می توانیم از آلودگی ناشی از سوخت های فسیلی رهایی یابیم. با این وجود اگر قصد استفاده از این سطح شارژر دارید، باید با نکات زیر آشنا شوید؛

  • کتابچه راهنما اتومبیل خود را مطالعه کنید تا متوجه شوید که آیا اتومبیل شما قادر به تحمل این میزان ولتاژ است یا خیر و سپس می توانید از آن استفاده کنید.
  • اگر به دنبال شارژ سریع اتومبیل خود هستید، باید به دنبال سارژر سطح 3 یا 480 ولت باشید.
  • عوامل تاثیر گذار در سرعت شارژ خودرو های هیبریدی

عوامل مختلفی وجود دارند که می‌توانند در سرعت شارژ تأثیر بگذارند؛ به‌ویژه هنگامی که صحبت از شارژ کامل می‌شود. یکی از این موارد، اندازه‌ی باتری است و هرچه باتری بزرگ‌تر و دارای ظرفیت بیشتری باشد، زمان بیشتری برای شارژ آن صرف خواهد شد.

پس از آن مقدار شارژ موجود در باتری نیز تأثیر دارد و ۸۰ درصد ظرفیت اولیه، خیلی سریع‌تر از ۲۰ درصد پایانی پر می‌شود؛ این زمانی است که سرعت شارژ به‌ویژه در شارژرهای سریع یا فوق سریع کاهش می‌یابد.

آداپتور داخلی خودروی الکتریکی، سرعت شارژ را نیز تعیین می‌کند؛ بنابراین اگر ظرفیت آن ۵۰ کیلووات باشد، حداکثر سرعت دریافتی برق باتری به همین اندازه است؛ حتی اگر به شارژر ۱۵۰ کیلوواتی متصل شود. این حالت درباره‌ی شارژر مورد استفاده نیز صدق می‌کند؛ بنابراین خودرویی با توانایی ۱۵۰ کیلووات فقط با شارژر دیواری سریع با توان ۷ کیلووات شارژ می‌شود.

همچنین در زمان سرد بودن هوا به‌ویژه در شارژر سریع، شارژ کندتری را مشاهده خواهید کرد. سیستم‌های گرمایشی باتری سعی می‌کنند کاهش سرعت را به حداقل ممکن برسانند؛ اما هنگام انجام این کار جریان اضافه می‌گیرند که کمی به زمان شارژ شدن اضافه می‌شود.

در نهایت نحوه شارژ خودروهای برقی و هیبریدی در ایران

نحوه شارژ ماشینهای برقی و هیبریدی در سطح اول با استفاده از یک پریز برق با سه شاخه انجام می‌شود.   یک شارژر ۱۲۰ ولتی چیزی حدود ۱۸ تا ۲۰ ساعت برای شارژ باتری خودرو زمان نیاز دارد.

نحوه شارژ خودروهای برقی و هیبریدی در سطح دوم سرعت بیشتری دارد و از یک شارژ ۲۴۰ ولت در این شیوه استفاده می‌شود. که در عرض زمانی حدود ۸ تا ۱۲ ساعت کاملاً شارژ می شود.

نحوه شارژ خودروهای هیبریدی در سطح سوم  باتری موتور الکتریکی خودرو با ۴۸۰ ولت الکتریسیته شارژ خواهد شد.