چرا باید به روشن شدن چراغ چک خودرو اهمیت داد؟

چراغ چک ماشین، که از کاربردی‌ترین چراغ‌های درون مجموعه آمپر محسوب می‌شود، چراغی است که به صورت مستقیم به ECU ماشین متصل بوده و بسته به پیشرفته بودن ECU می‌تواند دارای معانی مختلفی باشد.

تفاوتی که بین چراغ چک و سایر هشدار دهند‌ه‌های مجموعه آمپر وجود دارد این است که هر کدام از این هشدارها فقط و فقط به خاطر یک عامل و یا مشکل خاص روشن می‌شوند در حالی که روشن شدن چراغ چک می‌تواند دلایل مختلفی داشته باشد.

این چراغ که از آن به عنوان چراغ خطا نیز یاد می‌شود، بعد از ارتقاء سیستم سوخت رسانی ماشین‌ها به انژکتوری عمومیت یافته است. در ماشین‌های قدیمی که دارای ECU های ساده‌ای هستند، روشن شدن چراغ چک پراید یا هر ماشین دیگری می‌تواند به علت مشکلات سوخت رسانی و جرقه زنی باشد.

اما در ماشین‌های امروزی روشن شدن این چراغ می‌تواند دلایل مختلفی همچون وجود مشکل در گیربکس، تهویه، موتور، ترمز و غیره داشته باشد. ما در این نوشتار به بررسی دلایل روشن شدن چراغ چک ماشین هایی مانند پراید خواهیم پرداخت و به سوال ” چرا چراغ چک ماشینم روشن میشود ” پاسخ خواهیم گفت.

مسائلی چون روشن شدن چراغ چک خودرو و یا به صدا افتادن ماشین همواره رانندگان را نگران می‌کند، در نتیجه دانستن مواردی چون دلایل شایع روشن شدن چراغ چک خودرو و یا آشنایی با انواع صدای ماشین و یا علل برق دزدی ماشین می‌تواند بسیار راهگشا و کاربردی باشد.

چرا چراغ چک ماشینم روشن و چشمک میزند؟

در حالت کلی می‌توان گفت دو دسته خطا باعث روشن شدن چراغ چک یا همان Engine Check می‌شوند: ۱) خطاهای موقت و ۲) خطاهای دائمی.

  • خطا های موقت:

خطاهای موقت که به آن‌ها خطاهای لحظه‌ای نیز گفته می‌شود، آن دسته از خطاهایی هستند که برای چند لحظه کوتاه به وجود آمده و در حافظه ECU به ثبت می‌رسند.

این خطاها یا می‌توانند طبیعی و قابل چشم پوشی باشند و یا این که می‌توانند علامت و نشانی برای شروع یک خطای دائمی و اشکال جدی در ماشین باشند.

  • خطاهای دائم:

خطاهای دائمی نیز آن دسته از خطاهایی هستند که در صورت بروز اشکال طولانی مدت در قطعات الکتریکی ماشین و یا تغییر در داده‌های سنسورها زمانی که نشان دهنده خرابی قطعات مکانیکی ماشین هستند در ECU به ثبت می‌رسند.

 علت روشن شدن چراغ چک خودرو چیست؟

همانطور که قبلا گفتیم روشن شدن چراغ چک پراید یا هر خودروی دیگری می تواند دلایل مختلفی داشته باشد که در این نوشته به معرفی 14 عامل اصلی که باعث روشن شدن چراغ check ماشین میشود می پردازیم.

1- مشکل در سنسور اکسیژن

اولین و رایج‌ترین دلایل روشن شدن چراغ چک ماشین ها خرابی سنسور اکسیژن است. نقص در سنسور اکسیژن تاثیر مستقیمی‌ بر مصرف سوخت خودرو دارد و می‌تواند میزان مصرف سوخت را به شدت افزایش دهد.

اگر مشکل از سنسور اکسیژن باشد، در این صورت بابت تعمیر آن نگران نباشید. زیرا تعمیر سنسور اکسیژن هزینه سنگینی نخواهد داشت. اما این بدان معنا نیست که می‌توانید آن را نادیده بگیرید. زیرا اگر مشکلی در سنسور اکسیژن خودرو وجود داشته باشد، مصرف سوخت را ۴۰ درصد افزایش می‌دهد و هزینه سوخت شما را چندین برابر خواهد کرد.

از دلایل خرابی این قسمت می‌توان به روغن سوزی موتور، نقص در سیستم برق پیشرانه، شکستگی سنسور و … اشاره کرد که همه‌ این‌ موارد منجر به خام سوزی و بدسوزی بنزین در موتور می‌شوند.

بهترین کار برای جلوگیری از خرابی این قطعه این است که هر چند وقت یکبار آن را چک کنید تا کار به روشن شدن چراغ چک خودرو کشیده نشود.

2- مبدل کاتالیستی خراب

این مشکل بیشتر در خودروهای قدیمی و فرسوده به‌چشم می‌خورد و تعویض آن هزینه‌ قابل توجهی را به شما تحمیل می‌کند. برای جلوگیری از خرابی کاتالیست بهتر است نسبت به وضعیت سنسور اکسیژن بی‌توجه نباشید، همچنین تعویض به‌موقع شمع‌ها و روغن‌موتور را نیز فراموش نکنید.

اگر مبدل کاتالیستی خراب شده باشد باعث می‌شود تا نسبت مسافت طی شده با سوخت مصرفی همخوانی نداشته باشد و هرچه پدال گاز را فشار دهید سرعت بیشتری احساس نکنید.

3- از کار افتادن سنسور هوای ورودی

سنسور هوای ورودی وظیفه دارد که میزان هوایی که به موتور وارد می‌شود را بررسی کند و اطلاعات لازم را برای کامپیوتر خودرو ارسال کند.

لرزش درجا، مشکل در استارت زدن و تغییر ناگهانی در موقعیت پدال گاز می‌توانند نشان‌دهنده خرابی این سنسور باشند. همچنین اگر موتور خفه می‌کند یا مصرف سوخت بالاتر است، مشکل می‌تواند از سنسور ورودی هوا باشد.


4- مشکل در درپوش باک

اگر درپوش باک دارای ترک خوردگی باشد یا خوب بسته نشود سوخت داخل باک بخار می‌شود و ممکن است کل سیستم سوخت‌رسانی را دچار مشکل کند. پس اگر چراغ چک خودروی شما روشن شد حتما به درپوش باک نگاهی بیندازید.

5- شل شدن کلاهک گاز

یک کلاهک گاز شل، یکی از رایج‌ترین دلایل روشن شدن چراغ چک موتور است. کلاهک بخش مهمی از سیستم سوخت رسانی خودرو است. به طور خاص مانع از خروج دود بنزین از مخزن سوخت بنزین می‌شود و این کمک می‌کند تا کل سیستم را تحت فشار مناسب نگه دارد.

اگر چراغ موتور بلافاصله پس از پر کردن مخزن گاز روشن شد، اطمینان حاصل کنید که کلاه گاز شل نباشد. گاهی اوقات کلاهک باید تعویض شود، که هزینه بر است.

6- ایراد از باتری خودرو

در بسیاری از خودروها چراغ دینام نشان‌دهنده مشکلی در باتری ماشین است. البته در خودروهای با تکنولوژی بالا، چراغ هشدار دهنده خرابی باتری خودرو نیز تعبیه شده است. درنتیجه اگر خودروی شما جزو خودروهای با تکنولوژی بالا نیست، خرابی باتری می‌تواند منجر به روشن شدن چراغ چک خودرو شود.

البته تمام شدن باتری یکی از علت‌های روشن شدن چراغ چک خودرو است. تعویض یا شارژ باتری به تنهایی کار ساده‌ای است، اما به خاطر داشته باشید که در بعضی از جدیدترین خودروها، باتری زیر پوشش‌های پلاستیکی دفن شده‌است و دسترسی به آن کمی دشوار است. به هر روی، این مشکل را می‌توان با تعویض باتری ماشین برطرف کرد.

7- شمع‌ها و وایرها

کار شمع‌ها ایجاد جرقه، انفجار بنزین و درنهایت حرکت موتور است. زمانی که این اتصال برقرار نشود جرقه‌ای نیز توسط شمع‌ها تولید نخواهد. یکی از دلایلی شایعی که منجر به روشن شدن چراغ Check خودرو می‌شود مشکل در شمع‌ها و وایرهاست.

از آنجائیکه شمع‌ها جزو لوازم مصرفی خودرو هستند بعد از مدتی خراب شده و نیاز به تعویض دارند. وایرهای معیوب نیز علاوه‌بر اینکه منجر به تولید نشدن جریان برق مورد نیاز شمع‌ها می‌شود می‌تواند باتری و کوئل را نیز خراب کرده و روی سایر بخش‌های خودرو اثر بگذارد. پس اگر شمع‌ یا وایرهای خودروی شما مشکل داشت در اولین فرصت آن‌ را برطرف کنید.

8- نقص در کوئل خودرو

کوئل عهده‌دار تأمین الکتریسیته لازم برای جرقه زدن شمع‌هاست. خراب شدن کوئل می‌تواند چراغ چک خودروی شما را روشن کند. بعلاوه اگر کوئل خراب شود احتمالا شمع‌ها نیز با مشکل مواجه می‌شوند.

نقص در این بخش باعث می‌شود که جریان برق ضعیفی برای جرقه زدن به سمت شمع‌ها ارسال شود که در نتیجه شاهد از کار افتادن سیلندرها و مختل شدن بخش سوخت و ساز خواهید بود.

9- سیستم چرخش گاز اگزوز (ERG)

رفع مشکلات سیستم چرخش گاز اگزوز معمولا هزینه‌بر است، به‌ویژه اگر علاوه‌بر تعویض شیر ERG بخواهید تمام پور‌ت‌های آن را نیز تمیز کنید. پیشنهاد می‌کنیم اگرچه که تعمیر ERG هزینه‌بر است در صورت مشکل در اولین فرصت آن را تعمیر کنید، زیرا اگر این خرابی به انژکتور خودرو نیز آسیب وارد کند، به مراتب باید هزینه بیشتری برای تعمیر خودروی خود بپردازید.

10- از کار افتادن ترموستات

این قطعه، یکی از قطعات پرکار در خودرو است و بر دمای محیط نظارت کرده و با فرستادن جریانی سرد به سمت موتور، دمای موتور را تنظیم می‌کند. برای اینکه ترموستات بدون نقص کار کند باید مایع خنک‌کننده داخل ترموستات به موقع تعویض شود زیرا این مایع در طول زمان گرد و غبار را به خود جذب می‌کند و کارایی خود را از دست می‌دهد.

11- خرابی انژکتور سوخت

مشکل انژکتور نیز می‌تواند چراغ چک خودروی شما را روشن کند. مشکل در انژکتور خودرو مشکل رایجی نیست ولی اگر انژکتور خودروی شما با مشکل مواجه شد باید برای تعمیر آن هزینه نسبتا زیادی پرداخت کنید. برای جلوگیری از خرابی انژکتور باید عادات بد رانندگی خود نظیر رانندگی طولانی با سوخت کم، تعویض دیر به دیر صافی بنزین و مواردی از این دست را ترک کنید.

12- ایراد در سیستم دزدگیر

گاهی اوقات اگر دزدگیر به‌خوبی نصب نشود و تنظیماتش درست نباشد می‌تواند چراغ چک خودرو را روشن کند. این مسئله به این دلیل اتفاق می‌افتد که کامپیوتر خودروی شما سیستم های نصب شده را به‌عنوان یک عامل مخرب شناسایی می‌کند و چراغ چک را روشن و گاهی ثابت نگه می‌دارد.

ازطرفی نصب نادرست دزدگیر یکی از عوامل مهم در برق‌دزدی خودروست و این امر حتی می‌تواند منجر به خالی شدن باتری ماشین شود.

13- نشتی خلأ

نشتی خلأ یکی دیگر از مواردی‌ است که می‌تواند منجر به روشن شدن چراغ چک خودرو شود. هر خودرویی دارای چند سیستم خلأ است که کارهای مختلفی را انجام می‌دهند. اگر خودروی شما هنگام کارکردن درجا می‌زند یا دور موتور بالا می‌ماند، احتمالا نشتی خلأ در سیستم خودروی شما وجود دارد.

14- مسائل مربوط به هشدارهای پس از فروش

یک هشدار پس از فروش می‌تواند در ماشین شما خراب شود اگر آن را به درستی نصب نکنید. این می‌تواند باتری را تخلیه کند، چراغ چک موتور را روشن کند، و یا حتی جلوی استارت خودرو را بگیرد.

اگر مسائل بالا را مشاهده کردید، باید زنگ هشدار درست، نصب مجدد، و یا کاملا تعویض کنید. انجام این کار در وهله اول ممکن است هزینه‌ی زیادی داشته باشد، اما آرامش خاطر که با داشتن یک آلارم کاملا کاربردی حاصل می‌شود، ارزشمند است.

نتیجه گیری روشن شدن چراغ چک خودرو

تمامی‌ این موارد جز متداول‌ترین دلایل روشن شدن چراغ چک خودرو هستند که با در نظر گرفتن موارد ایمنی و چک کردن قطعات می‌توانید نسبت به رفع مشکل روشن شدن چراغ چک اقدام کنید.

امیدواریم مقاله «علت روشن شدن چراغ چک ماشین و نحوه برطرف کردن آن» مورد توجه شما قرار گرفته باشد و با مطالعه آن به اطلاعات مناسبی در رابطه با این سیستم مهم در خودرو دست پیدا کرده باشید.

اگر شما نیز تجربه‌ای در این زمینه‌ها دارید که می‌تواند به سلامت و امنیت خوانندگان این متن حین رانندگی کمک کند، در بخش نظرات با ما در میان بگذارید.