آشنایی با انواع اکسل خودرو

اکسل خودرو (میله فرمان) محوری است که به منظور نصب چرخ‌های خودرو مورد استفاده قرار می‌گیرد و زمانی که وظایف بیشتری از قبیل مکانیزم فرمان، انتقال قدرت، آزادی‌های حرکتی، کاهش دور چرخ‌ها و … هم بر عهده اکسل قرار گیرد با ساختمان پیچیده‌ای مواجه می‌شویم. اکسل به عنوان تیر عرضی در خودرو به‌شمار می‌آید و هر خودرو با توجه به نوع کاربری دارای حداقل 2 اکسل به صورت جلو و عقب است که به صورت محرک یا غیرمحرک هستند. از انواع اکسل، می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

اکسل‌های صلب یا ثابت (Rigid Axles)

نوعی از اکسل که در آن اتصال محور دورانی چرخ‌های 2 طرف به وسیله یک بدنه ثابت و صلب انجام می‌شود و جابجایی چرخ یک طرف سبب جابجایی چرخ‌های سمت دیگر می‌شود. این اکسل‌ها از استحکام و ظرفیت تحمل بار زیادی برخوردار بوده و مکانیز ساده‌ای دارند. اکسل‌های صلب اغلب در خودروهای تجاری مورد استفاده قرار می‌گیرند.

اکسل‌های صلب در 4 نوع مختلف وجود دارند که عبارتند از:

اکسل جلو فرمان پذیر (Steered Rigid Front Axle)

اکسل عقب محرک (Driven Rigid Rear Axle)

اکسل جلو محرک (Rigid Front Driven Axle)

اکسل مرده (Dead Axle)

اکسل‌های تعلیق مستقل ( Independent Suspension Axles)

در این نوع اکسل‌ها برخلاف اکسل ثابت، حرکت و جابجایی چرخ‌های یک سمت بر روی حرکت چرخ‌های سمت دیگر تاثیر زیادی ندارد و دلیل این امر مستقل بودن اجزا و متعلقات این اکسل در 2 سمت خودرو است. مکانیزم عملکرد این اکسل‌ها مانند فنر و میله‌های تعادل عمل کرده و از این رو به آن اکسل تعلیق مستقل گفته می‌شود.

قطعات چرخ و اکسل خودرو

سیستم اکسل و چرخ خودرو از قطعات و متعلقاتی زیادی تشکیل شده است. از جمله این قطعات، می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

چهارشاخ گاردان

صلیبی

فلانچ

دیفینتال یا هوزینگ

کرانویل و پینیون

دنده‌های کاریر چرخ

گاردان

کله گاوی

سیبک زیر اکسل

سیستم ترمز

دیسک ترمز

کیت های پالانی

لنت ترمز

پدال ترمز

بوش مندل

لوازم زیرپا

پیستون ترمز

بوستر ترمز


معرفی بوش اکسل خودرو

بوش اکسل خودرو در واقع قطعه لاستیکی بوده و با خاصیت الاستیکی خود به عنوان ضربه‌گیر و صداگیر در سیستم تعلیق خودرو استفاده می‌شود. این بوش‌ها در اکسل عقب خودرو قرار می‌گیرند و سبب ثابت نگه داشتن اکسل در جای خود می‌شوند و از حرکت شدید اکسل اتومبیل جلوگیری می‌کنند.

پلوس خودرو چیست؟

در سیستم اکسل ماشین یک سر به چرخ دنده‌های دیفرانسیل و یک سر به لاستیک متصل می‌شود و پلوس به عنوان جزئی از این سیستم محسوب می‌شود که دیفرانسیل پلوس را چرخانده و در اثر آن لاستیک به چرخش در می‌آید. خرابی پلوس خودرو هم یکی از شایع‌ترین خرابی‌ها به شمار می آید که پارگی گردگیرها، ضربه ناگهانی به خودرو، روشن کردن خودرو با هل دادن، بکسل کردن وسیله سنگین، ترمزهای نابجا و استفاده نادرست از ترمز دستی و … از جمله عواملی هستند که منجر به خرابی پلوس خودرو می‌شوند.

 

آشنایی با علائم خرابی اکسل عقب

همانطور که گفته شد، اکسل به عنوان محور نصب چرخ‌ها شناخته می‌شود و خرابی این سیستم در خودروهای مختلف بسیار متداول بوده است. بسیاری از رانندگان این سوال را در ذهن خود دارند که چگونه بفهمیم اکسل عقب خراب است؟ در پاسخ به این سوال باید گفت که خرابی اکسل عقب خودرو همواره با نشانه‌هایی همراه است. در ادامه به رایج‌ترین علائم خرابی اکسل عقب اشاره می‌کنیم:

شنیدن صدای تق تق با ریتم سریع از سمت عقب

شکستگی محفظه نگهدارنده گریس و نشت آن

تنظیم نبودن فرمان در اثر ضربه شدید

لرزش فرمان و خودرو در هنگام رانندگی

پارگی و پوسیدگی بوش اکسل عقب خودرو

خرابی پلوس خودرو

بنابراین اگر علائمی که گفته شد را در خودرو مشاهده کردید، توصیه می‌کنیم به تعمیرگاه تخصصی خودرو مراجعه کنید تا در صورت تشخیص خرابی اکسل، نسبت به تعویض آن اقدام شود.

تعمیر اکسل خودروهای پرتردد کشور

همانطور که گفته شد، اکسل خودرو به عنوان سیستم نگهدارنده چرخ‌ها از اجزای مختلفی تشکیل شده است و گاهی اوقات خرابی برخی قطعات در این سیستم سبب اخلال در حرکت خودرو می‌شود. مشاهده علائم مختلف که در بخش‌های قبل بیان شد، نشان از وجود مشکل در سیستم اکسل عقب خودرو دارد.

این نکته را در نظر بگیرید با توجه به وظیفه مهم اکسل در سیستم تعلیق خودرو هنگام دست انداز و ناهمواری باید تعمیر یا تعویض قطعات اکسل به درستی انجام شود. بنابراین رانندگان محترم به منظور بررسی خرابی به وجود آمده در اکسل باید به نمایندگی مجاز خودرو مورد نظر مراجعه کنند تا تعمیرکار حرفه‌ای و مجرب مشکل خودرو  را بررسی کند. متخصص با‌تجربه با بررسی نشانه‌های خودرو به تعمیر یا تعویض اکسل عقب خودرو یا قطعات آن  اقدام می‌کند. رانندگان دقت کنند تا از قطعات اصلی و اورجینال برای رفع مشکل استفاده شود.